Anksiyete ile Uyku Sorunları Arasındaki İlişki

En son ne zaman ve hangi konuda kaygılandığınızı hatırlıyor musunuz? Hatırlamak bir kenara, kaygı hissini taşımadığınız anların sayısı, taşıdığınız anlara göre çok daha fazla mı? Peki, sahip olduğunuz kaygıların ne düzeyde olduğunu düşünüyorsunuz?

Kaygı bozukluğu olarak da tanımlanan anksiyete; korku, kaygı, stres ve endişe gibi duyguların şiddetli ve sürekli olarak hissedilmesi şeklinde tanımlanan ve yaygın rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır. Anksiyetenin başlıca belirtileri ve etkileri arasında, uyku sorunları yaşamak bulunur. Peki, anksiyete bozukluğu ve uykusuzluk arasındaki ilişkinin nedenleri nelerdir? Gelin, bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

Anksiyete Nedir?

Farklı konularla ilgili zaman zaman kaygı duymak, her yaştan insanın gösterebileceği doğal bir tepkidir. Ancak söz konusu kaygıların sıklığı ve düzeyi, bireylerin yaşamını doğrudan olumsuz anlamda etkilemeye başladığında, sekteye uğrattığında ve kontrol güçlüğü oluşturduğunda; psikolojik rahatsızlık boyutunun da düşünülmesi gerekir. Hissedilen kaygı düzeyi ilgili durumla orantılı değilse, bireylerde endişe hissi oluşturma olasılığı barındıran durumlardan kaçınma söz konusuysa ve kaygı halinden kurtulmakta güçlük çekiliyorsa mutlaka bir uzman görüşüne başvurulması tavsiye edilir.

Anksiyete bozukluğu belirtileri çoğunlukla uzun sürelidir. Anskiyete bozukluğundan muzdarip kişilerin günlük yaşamı ve sosyal hayatı doğrudan etkilenir. Ancak kesin tanının konulması için psikopatolojik belirtilerin bir psikiyatrist tarafından belirlenmesi ve doğru tedavi sürecinin oluşturulması gerekir.

Anksiyete ve Uykusuzluk Arasındaki Bağlantı Nedir?

“Insomnia” olarak da tanımlanan uykusuzluk, dünyada en yaygın görülen uyku sorunlarından biridir. Anksiyete bozukluğunun başlıca belirtilerinden biri de uykusuzluktur. Ayrıca, uykusuz kalmanın veya kaliteli bir uyku düzenine sahip olmamanın anksiyeteyi tetiklediği de bilinmektedir. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, yaşadıkları kaygı ve stres nedeniyle uykuya dalmakta güçlük çeker.

Ruminasyon, istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kişide olumsuz etkiler yaratan tekrarlayıcı düşünceleri tanımlayan bir terimdir. Uykuya dalmanın başlıca engelleyicileri arasında olan ruminasyon, kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin çoğunlukla mücadele etmek zorunda kaldığı bir semptomdur. Yapılan araştırmalar, anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin yaklaşık %40’ında uyku sorunları görüldüğünü gösterir. Uzun süredir uykusuzluk çeken kişilerde, kontrolsüz duygusal tepkiler ve panik atak krizleri de tetiklenebilir.

Uyku Problemleri ile Mücadele Etmenin İpuçları Nelerdir?

Anksiyeteden kaynaklı uykusuzluk için çözüm önerileri, kişilerin tanısına, yaşamına ve semptomlarına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle uzman görüşleri doğrultusunda hareket edilmelidir. Uyku kalitesini artırmak ve uykuya dalmayı kolaylaştırmak için, kaygı hissini tetikleyebilecek unsurları mümkün olduğunca uzaklaştırmak gerekir. Örneğin; uzmanlar, anksiyete kaynaklı uyku sorunları yaşayan kişilere, yatak odalarındaki tüm saatleri kaldırmalarını tavsiye eder. Çünkü kişiler, uykuya dalamadıkça daha fazla kaygı hisseder ve saatler aracılığıyla bu süreci sürekli olarak takip etmeye çalışır.

Uyku sorunları yaşıyorsanız, uyku öncesinde kendinize sakinleşmek ve zihninizi rahatlatmak için belirli bir süre tanıyabilirsiniz. Sporu ve sağlıklı beslenmeyi hayatınızın bir parçası haline getirmek, kafein tüketiminizi sınırlandırmak gibi adımlarla başlayabilirsiniz. Ayrıca uyku kalitenizi artıracak uyku ürünlerini tercih etmeli, kullandığınız ürünlerin ergonomik ve konforlu olduğundan emin olmalısınız.

Hibboux üzerinden tüm uyku ürünlerini inceleyebilir, size uygun olanı kolaylıkla sipariş edebilirsiniz!

Bir Cevap Yazın