Site icon Hibbooux Blog

Fİlm Önerİlerİ – Uyku Temalı Fİlmler

Günümüzün yaklaşık üçte birlik kısmını uykuda geçiriyoruz. Bu süreçte, gördüğümüz rüyalar dışında etrafımızda neler olup bitiyor pek hatırlamıyoruz. Ki çoğu zaman rüyalarımızı hatırlamak bile zor oluyor. Bilimin bugün bile tamamen aydınlatamadığı bu aktivitenin gizemli yapısı elbette senaristlerin de ilgisini çekiyor. Biz de bu yazımızda birbirinden kaliteli eski ve yeni uyku temalı film önerileri ile karşınızdayız!

Dijital platformların hayatımızda bu kadar yeri yokken filmler ya sinemada ya da belli başlı internet siteleri aracılığıyla izleniyordu. Ancak günümüzde pek çok dijital platform eski filmleri portföyüne kattığı gibi kendi orijinal yapımlarını da çekmeye başlıyor. Biz de bu yazımızda uyku üzerine farklı bakış açılarıyla çekilmiş birkaç film tavsiye etmeyi amaçlıyoruz.

Popülaritesini Kaybetmeyen Filmler

Makinist (The Machinist)

2004 yapımı olan bu filmde rekor bir uykusuzluk hikayesi anlatılıyor. Tekdüze, yıpratıcı ve oldukça gürültülü bir işe sahip ana karakter neredeyse bir yıldır uyuyamayan bir adam! Obsesyon, paranoya ve şüphe temalarının yer aldığı filmde Kafka ve Dostoyevski’den esintiler bulmak da mümkün.

Matrix (The Matrix)

1999 yılında gösterime girdiğinde zamanının çok ötesinde bir film olarak kabul edilen bu yapımda başrol oyuncusu,distopik bir gerçekliği keşfetmek için sanal gerçeklik simülasyonundan uyanan bir adamı canlandırıyor. Filmin sonraki yıllarda çekilmiş iki devam filmi de bulunuyor.

Başlangıç (Inception)

Christopher Nolan’ın yazıp yönettiği bu 2010 filmi, insanların rüyalarına ve bilinçaltına sızarak bilgi çalan bir hırsızı konu alıyor. Film genel hatlarıyla, rüyalarımızın farkında olduğumuz ve onlar üzerinde bir miktar kontrol uygulayabileceğimiz fikrine dayanıyor. İç içe geçmiş sahneler, akıl almaz olay döngüsü, filmi durdurup bazı sahneleri baştan izlemenize neden olabiliyor.

Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)

2004 yapımı bu romantik bilim kurgu filminde, kurgusal bir şirketin hizmetlerini kullanarak birbirlerini hafızalarından silen iki aşık yer alıyor. Hafızadan silme işlemi uyku esnasında gerçekleşmesine rağmen erkek başrol karakteri bu süreci hayal dünyasında geçiriyor. Her ne kadar kurgusal bir film olsa da anılarla ilgili bazı noktalarda sinirbilim açısından doğruluk payı bulunuyor.

 

Netflix Film Önerileri

Yabancı film önerileri deyince akla gelen ilk platformlardan biri de şüphesiz ki Netflix. Birbirinden önemli yapımları bünyesinde bulundurduğu gibi yapımını üstlendiği içerikleriyle de dikkat çekmeye devam ediyor. Kendine has tarzı ve çekim kalitesiyle sinema havasında izleyici deneyimi sunmayı amaçlıyor.

Yapımlarında her zaman ilgi çekici konulara değinmeyi seven platform, uyku ile ilgili çekilmiş filmlere de sahip. Bunlardan biri olan Lucid Dream filminde, üç yıl boyunca kaçırılan oğlunu arayan ve gördüğü rüyalar aracılığıyla bulmaya çalışan bir babayı konu alıyor. Kore yapımlarını seviyor ve rüyalar ilginizi çekiyorsa, bilim kurgu ve gerilimi birleştiren bu film tam size göre!

Uyku temalı film önerileri 2021 kategorisinde gösterilen ve Netflix orijinal içeriği olan Awake filmi, dünya üzerindeki insan türünü yok etmekle tehdit eden bir uykusuzluk vebasını konu alıyor. Netflix usulü felaket filmlerinden biri olarak gösterilen yapım, akılda kalan uyku temalı filmler listesinde yerini almayı başarıyor.

Film gecelerinin olmazsa olmaz aksesuarlarından biri de battaniye. Özellikle uyku temalı filmlerle gayet uyumlu olacak birbirinden zevkli tasarımlar için Hibboux’nun battaniye kategorisine göz atabilirsiniz.

Exit mobile version