Sahur İçin Sağlıklı ve Uyku Dostu Beslenme Önerileri

Sahurda yenilen yiyecekler, hem vücut sağlığımızı hem uyku kalitemizi hem de gün içerisindeki enerjimizi etkiliyor. Uzmanlar, sahur saatlerinde yediklerimize dikkat ederek Ramazan ayında herhangi bir sorun yaşamanın önüne geçeceğimizi vurguluyor. Biz de yazımızda Ramazan boyunca rahat etmenizi sağlayacak sahur için sağlıklı ve uyku dostu beslenme önerilerini bir araya getirdik.

Sahur Öğününü Atlamayın

Sahurda kalkıp bir şeyler hazırlamak size zor geliyor olabilir. Hatta uykunuz bölünmesin diye sahura kalkmıyor olabilirsiniz. Ancak gün içerisinde açlığın sizi zorlamaması ve yorgun düşmemeniz için sahur vaktinde sağlıklı bir şeyler yemeniz şart.

Midenizi Yormayacak Besinler Tüketin

Uykudan uyanıp ağır, yağlı, kalorisi yüksek ya da hazmetmesi zor yiyecekler yemek gün içerisinde reflü, mide bulantısı, karın ağrısı gibi pek çok soruna yol açabilir. Bu nedenle sahuru günlük rutininizdeki kahvaltı öğünün yerine koymayı çalışın. Kahvaltıda tükettiğiniz ve sizi tok tutacak yumurta, peynir, yoğurt, yulaf, kefir, bir-iki porsiyon meyve, salata gibi besinler sahur için en doğru tercihler arasında.

Bol Bol Sıvı Tüketin

Sahurdan iftara kadar uzun bir süre su tüketemeyeceğiniz için sahur vakti bitmeden bol bol su içmeniz oldukça önemli. Sahurda içeceğiniz su, gün boyu su ihtiyacınızı karşılayacağından yemek öncesi ve sonrasında bol bol su içmeyi unutmayın. Çorba, smoothie, şekersiz komposto, ayran ya da sebze suyu gibi doyurucu, besleyici gıdalar tercih ederek de sıvı tüketiminizi artırabilirsiniz.

Kan Şekerinizi Yükseltecek Besinlerden Uzun Durun

Kurabiye, pasta gibi tatlılar ya da meyve suyu gibi bol şekerli içecekler kan şekerinizin hızlıca yükselmesine neden olur. Bu da daha hızlı acıkmanızı sağlar. Ancak tahıllı ekmekler, bulgur, kuru baklagiller, kuruyemişler (özellikle badem, ceviz, fındık gibi yağ açısından zengin olanlar) lif açısından zengin olduğundan hem uzun süre tok kalmanızı destekler hem de sindiriminizi kolaylaştırır.

Vitamin ve Mineral İhtiyacınızı Karşılayın

Gün içerisinde daha iyi hissetmenize yardımcı olacak ve sağlığınızı koruyacak vitamin ile mineralleri içeren sebzeler ve meyveler sahur sofranızda mutlaka yer almalı. Bir omletin de çorbanın da yanına yakışacak yeşil bir salata, yoğurt ve yulaf karışımına ekleyeceğiniz dengeli miktarda meyve sahur öğününü daha besleyici hale getirecektir.

Bir Cevap Yazın