Site icon Hibbooux Blog

Uyku Hijyeni Neden Önemlidir

Uyku hijyeni denince aklınıza neler geliyor? Temiz bir yatak, yeni yıkanmış nevresim takımı ya da havalanmış bir oda mı? Aslında durumun bunlarla pek bir ilgisi yok. Uyku hijyeni nedir, nasıl sağlanır ve neden önemlidir gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Uyku Hijyeni Nedir?

Gece kaliteli bir şekilde uyumak ve gündüz dinç olmak için uygulanan alışkanlıkların tümü uyku hijyeni olarak nitelendiriliyor. Bu hijyen anlayışını “iyi uyku alışkanlıkları” olarak da tanımlamak mümkün. Uyurken sorun yaşayan kişiler için bir tedavi yöntemi de olabilecek bu prensip sayesinde geceyi huzurlu bir şekilde geçirebilirsiniz.

Uyku Hijyeni Sağlanmazsa Hangi Sorunlar Yaşanır?

İyi uyku alışkanlıkları edinen kişiler, gece boyu rahat bir şekilde uyuyor ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak dinlenebiliyor. Ancak kötü alışkanlıklar uyuma bozukluklarından çeşitli rahatsızlıklara kadar pek çok sorunla karşılaşmanıza neden olabiliyor. Uyku hijyeni sağlayamayan kişiler:

-Odaklanamama,

-Halsizlik,

-Huzursuz ve mutsuz uyanma,

-Halsizlik ve yorgunluk,

-Gece sık sık uyanma,

-Uyumaya geçişte zorlanma gibi durumlarla karşı karşıya kalıyor.

Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını da olumsuz olarak etkiliyor. İş ya da okul başarısı, ruh sağlığı ve bedenin günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilmesi de iyi uyku alışkanlıkları edinmeden tam olarak sağlanamıyor. Bu nedenle uyumak için sağlanması gereken “hijyen” hayatımızda çok büyük bir öneme sahip.

Uyku Hijyeni Kuralları Nelerdir?

Kişilerin uyuma rutinleri ve düzenleri yaşam tarzlarına bağlı olarak değişebiliyor. Ancak bu herkesin uygulayabileceği ortak iyi uyku alışkanlıkları olmadığı anlamına gelmiyor. Herkesin uygulayabileceği uyku hijyeni kuralları, aslında uygulaması çok basit birkaç adımdan oluşuyor. Gelin, iyi alışkanlıkların nasıl artırılabileceğini birkaç maddede görelim:

Her gece aynı saatte uyumayı alışkanlık haline getirin. Bir rutin oluşturursanız uyuma ve uyanma saatleriniz bir düzene giriyor. Böylece bedeniniz bu döngüye alışarak kendini daha iyi hissediyor. Bir defterden ya da uyuma süreçlerini takip etmek için geliştirilen mobil uygulamalardan destek alarak uyuma ve uyanma saatlerinizi takip edebilirsiniz.

-Yatmadan önce ağır, yağlı yiyeceklerden ve kafein, alkol ya da nikotin gibi uyarıcılardan uzak durmalısınız. Aksi halde uyarılma ya da hazımsızlık gibi sorunlar nedeniyle uyumakta zorluk çekebilirsiniz.

-Uyumadan önce televizyon, tablet ve telefon gibi mavi ışık yayan ekranlara bakma alışkanlığınız varsa bunu değiştirmeye çalışın. Mavi ışık, uyku hormonu melatoninin salınımını olumsuz etkiliyor ve uykuya hazırlık evresini sekteye uğratabiliyor.

-Eğer öğlen uyumayı seviyorsanız bunu maksimum yarım saat tutmaya özen gösterin. Fazlası gece uykusunu olumsuz etkileyebiliyor.

-Uyumaya hazırlanmak için meditasyon, yoga ya da rahatlatıcı bir banyo yapabilir, sizi rahatsız etmeyecek hafif bir ışıkta birkaç sayfa kitap okuyabilirsiniz.

– Karanlık, sessiz, serin… İşte rahatça uyuyabilmeniz için gerekli mükemmel üçlü. Tüm bunları sağlayarak ideal bir ortam hazırlayabilirsiniz.

-Yatağınızı en rahat edeceğiniz şekilde hazırlayarak da uyku hijyeninizi artırabilirsiniz. Yatak, nevresim takımları, yastıklar gibi uyku arkadaşınız olacak eşyaları en rahat edeceğiniz şekilde seçmeye özen gösterin. Nevresim temizliği ve hava almış bir oda da rahatlamanızı sağlayacağı için uyuma sürecini daha kaliteli hale getirebilir.

En rahat yataklar ve en yumuşak nevresim takımları için Hibboux ürünlerine göz atabilir, uyku hijyeninizi garanti altına alabilirsiniz.

Exit mobile version