Yenidoğan bebekleri ince bir battaniye ya da örtü ile sarma yöntemi olarak tanımlanabilecek kundaklama, uzun yıllardır bebeklerin daha rahat uyuması ve sakin kalması için kullanılan yöntemlerden biri. Yazımızı okuyarak kundaklama ne işe yarar, nasıl yapılır, ne zamana kadar ve ne şekilde uygulanmalıdır, gerekli midir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Kundaklama Ne İşe Yarar?
Anne ve babalar bebeklerini kundaklayarak:
- Bebeğin anne karnından sonra kendini daha güvende hissetmesine destek olabilir,
- Bebeğinizin uyku esnasında kollarını ve bacaklarını sallayarak kendi kendini uyandırmasını engelleyebilir,
- Bebek kundaklama esnasında yüzüstü dönemeyeceği için ani bebek ölümü için önlem alabilir,
- Bebek kendi ısısını temin edeceği vakte kadar onu daha rahat ve sıcak tutabilirsiniz.
Kundaklama Nasıl Yapılır?
Bebeğinizi kundaklamak için kundak olarak kullanacağınız örtüyü düz bir yüzeye yayın. Örtüyü üçgen şekline gelecek şekilde katlayın. Bebeğinizi, başı kundağın uç kısmına gelecek şekilde battaniyenin üzerine yatırın. Ardından sol kolunu alıp gövdesinin üzerine rahat bir pozisyonda sabitleyin. Battaniye ile bu kolu ve göğsünü sarın. Kalan kısmı sırtının altına gelecek şekilde sıkıştırın. Bu aşamadan sonra sağ kolu açıkta kalacak.
Battaniyenin alt köşesini bebeğin gövdesini bir kat daha örtecek şekilde üste doğru katlayın. Açılmaması için diğer örttüğünüz kısma doğru sararak sıkıştırın. Ardından örtünün sağ kısmında kalan tarafını sağ kol örtecek şekilde bebeği sarın. Yine sırtına doğru sıkıştırın.
Kundaklama yapmak için müslin bez, battaniye gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Ancak daha pratik olması için kundaklamaya özel olarak satılan tulum benzeri ürünlerden de destek alabilirsiniz.
Kaç Yaşına Kadar Kundaklama Yapılmalıdır?
Kundaklama, yenidoğan bebekler için uygundur. Ancak aktif olarak hareket etmeye ve motor becerilerini kullanmaya başlayan bebekler için uygun değildir. En geç 3. ve 4. aylarda kundaklamayı bırakarak bebeğinizin sarılmak, kollarını ve bacaklarını oynatarak oyunlar oynamak istemeye başladığı dönemlerde onun daha rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Kundaklamanın Dezavantajları Nelerdir?
Kundaklama doğru yapıldığında hiçbir dezavantajı yoktur. Ancak bazı durumlara özellikle dikkat etmeniz gerekir.
- Bebeğin terlememesi ve çok sıcaklamaması için kundak örtünüzü ve kıyafetlerinizi uygun kalınlıkta seçmeli, oda sıcaklığını bebeklere uygun bir derecede tutmalısınız.
- Ani bebek ölümü tehlikesi nedeniyle bebekleri yüzüstü yatırmak uygun değildir. Bu nedenle kundakladığınız bebeğinizi sırtüstü yatırmalısınız.
- Bebeğinizi çok sıkı kundaklamak vücuduna zarar vermenize yol açabilir. Battaniye ile bebeğinizin göğsü arasını kontrol ederek 2-3 parmak kadar bir boşluk bıraktığınızdan emin olun. Kundağın alt kısmını ise gevşek bırakın. Böylece bebeğinizin bacakları rahat edeceği şekilde bükülebilir ve dışa açılabilir.
Yukarıdaki durumları dikkate alarak kundağın avantajlarından yararlanabilirsiniz. Kundak ile daha güvenli ve rahat hissedecek bebeğinizin rahat etmesi için bir şey daha çok önemli: yumuşacık bir bebek nevresim takımı. Uzun yıllar kullanabileceğiniz, doğal malzemelerden hazırlanmış, bebeklerin hassas cildine uygun bebek nevresim kumaşları ile Hibboux onun için birbirinden özel ürünler hazırlıyor. Hibboux bebek nevresim takımı modelleri arasından sevdiğiniz ürünleri hemen satın almak için online mağazamızı ziyaret edebilirsiniz. Bebek nevresim takımı fiyatları arasında karşılaştırma yaparak bütçenize de zevkinize de uygun ürünler seçebilirsiniz.