limontuzu

Doğal Limon Tuzu Nasıl Yapılır?

Limon tuzu, evlerin büyük çoğunluğunda bulunan, mutfaklarda ve temizlik rutinlerinde sıkça kullanılan bir bileşen. Eskiden doğal yollarla üretilmesine rağmen, günümüzde laboratuvar ortamında hazırlanan ambalajlı ürünler halinde satılıyor. Bu nedenle doğal limon tuzunun nasıl yapılabileceği ve ne şekilde kullanılabileceği de önemli bir merak konusu. Siz de limon tuzu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam etmeniz yeterli.

Limon Tuzu Nedir?

Limon tuzu esasen sitrik asidin gündelik hayatta daha sık kullanılan adı. Şeffaf ve kristalize bir görünüme sahip olan bu bileşen, geçmişte limonların ve turunçgillerin suyunun sıkılmasıyla elde ediliyordu. Ancak bu yöntem zahmetli ve maliyetli olduğu için günümüzde hazır şekilde satılan limon tuzları laboratuvar ortamında; şeker pancarı melası, koruyucu ve tatlandırıcı bileşenler kullanılarak hazırlanıyor.

Nemsiz ve ışık almayan bir ortamda uzun süre saklanabilen limon tuzu, bazı yiyeceklerin tazeliğini korumak, şekerlenmesini önlemek ve onlara limon aroması eklemek için kullanılabiliyor. Öte yandan, başta kireçli yüzeyler olmak üzere birçok alanın temizliğinde limon tuzundan yardım alınabiliyor. 

Doğal Limon Tuzu Nasıl Yapılır?

Limon tuzunun üretiminde koruyucu bileşenlerin ve pancar melasının kullanılması, tamamen doğal ürünler kullanmayı tercih edenleri farklı çözümler bulmaya yöneltiyor. Limon tuzunun esas ham maddesi olan sitrik asidi kullanmak, evde yapılabilecek uygulamalar için güvenli bir seçenek değil. Ancak sitrik asit kullanmadan da limon tuzu yerine geçebilecek bir ikame hazırlamak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli.

  • Dilediğiniz kadar limonun kabuklarını, mümkün olduğunca beyaz kısımlarını almamaya dikkat ederek soyun.
  • Soyduğunuz kabukları yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin.
  • Fırınınızı 50 – 60 derece aralığında ve fanlı ayarda çalıştırın.
  • Limon kabukları tamamen kuruyana dek bekleyin. Ancak kabukların renginin kararmamasına dikkat edin.
  • Kuruyan kabukları fırından çıkarın ve soğutun.
  • Limon kabuklarını deniz, sofra ya da kaya tuzu ilavesi ile birlikte bir öğütücüye alın.
  • Malzemeleri toz formuna gelene dek öğütün.
  • 4 büyük limon için yaklaşık 1 su bardağı tuz kullanabilirsiniz.

Limon Tuzu Faydaları Nelerdir?

Limon tuzu çeşitli salataları, sosları ve yemekleri tatlandırmak için reçetelerde doğrudan kullanılabilen bir bileşen. Turşu ve zeytin yapımında malzemelere limon aroması eklemek için de sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca, bazı yiyeceklerin taze kalma süresini uzatıyor ve reçellerin kısa sürede şekerlenmesini önlüyor. Limon tuzunun temizlik rutinlerinde kireç çözücü bir malzeme olarak kullanıldığını da hatırlatalım. Özellikle çaydanlık, lavabo ve tuvalet gibi suyla sık sık temas ettiği için kireçlenen yüzeyleri temizlerken limon tuzundan yardım almak mümkün.

Limon Tuzu Zararları Nelerdir?

Hazır limon tuzunun yemek, içecek ve tatlı reçetelerinde kullanılmasının ürünlerin içeriğindeki koruyucu ve tatlandırıcı bileşenler nedeniyle sağlık sorunlarına yol açma riski var. Özellikle aşırı limon tuzu kullanımında mide rahatsızlıkları tetiklenebilir. Limon tuzunun doğrudan tüketilmesi ise boğazda tahriş oluşumuna yol açabiliyor. Öte yandan, bu bileşenin sıcak suyla tepkimeye girmesi halinde çıkan buharın uzun süre solunması da oldukça tehlikeli. Limon tuzuyla ilgili merak edilenlerden şimdilik bu kadar. Uyku elementlerinden dekorasyon fikirlerine, gündelik yaşam tavsiyelerinden sağlıklı uyku ipuçlarına kadar sayısız konuyu keşfetmeyi sürdürmek için Hibboux’u ziyaret edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın