Farklı yaş gruplarında görülen uyurgezerlik hakkında neler biliyorsunuz? Uyurgezerlik nedir, neden ortaya çıkar öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Uyurgezerlik Nedir?
Somnambulizm olarak da bilinen uyurgezerlik, uyurken yürüme ya da çeşitli davranışlarda bulunma halidir. Uykunun en derin halinde ortaya çıkar. Uykuya daldıktan bir-iki saat sonra kişi uyku halinde ancak uyanıkmış gibi kalkıp etrafa bakınabilir, yürüyebilir. Halk arasında genellikle evin içinde yürüme hali daha çok bilinse de uyurgezerler; yatakta oturma, ev dışına çıkıp çevrede dolanma, hatta araba kullanarak uzun mesafelere dahi gidebilme gibi davranışlarda da bulunabilir. Dolayısıyla uyurgezerlik ciddi tehlikelere yol açabilir ve bu durumda olan kişinin uyandırılması ve duruma müdahale edilmesi önemlidir.
Uyurgezerlik rahatsızlığı farklı yaşlarda görülse de genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Özellikle de 3-7 yaş arası çocuklarda daha sık rastlanır. Özellikle uyku apnesi ya da yatak ıslatma eğilimi olan çocuklarda uyurgezerliğe çok sık rastlanır. Bazı çocuklar ergenlik döneminde kendiliğinden iyileşse de bazı çocukların tedavi olması gerekir.

Uyurgezerlik Neden Olur?
Uyurgezerlik nedenleri çok çeşitlidir. İşte uyurgezerliğe neden olan durumlar:
- Uykusuzluk, yeterince uyumamak,
- Stres ve kaygı,
- Özellikle çocuklarda görülen ateşli hastalıklar,
- Fazla alkol,
- Uyuşturucu ya da yatıştırıcı ilaçlar,
- Huzursuz bacak sendromu ya da uyku apnesi,
- Aniden gelen tuvalet ihtiyacı, korkutucu etki yaratan bir ses ya da diğer ani durumlar nedeniyle bir anda derin uykudan uyanmak.
Uyurgezerlik Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Sayıklamak,
- Gece uyku halinde yapılanları hatırlamamak,
- Gece uyku halinde normal olmayan yerlere idrar yapmak, normalde yapılmayacak davranışlarda bulunmak,
- Uykuda çığlık atmak,
- Uyandırmaya çalışan kişiye şiddetli saldırmak belirtiler arasında sayılabilir. Bunun dışında gece uyku halinde ve bilinçsizce yapılan her devamlı hareket bir belirti olarak sayılabilir.
Uyurgezerliğin nedenleri ve belirtileri bilinse de özel bir tedavisi yoktur. Ancak bununla başa çıkmak için uyku hijyeni sağlamak, doktorunuzla ya da bir uyku uzmanı ile konuşmak etkili olacaktır. Nedenler arasında sizinle ilintili olan durumları doktorunuza ya da bunu yaşayan çocuğunuzsa çocuk doktoruna danışarak çözmeye çalışabilirsiniz.