Uyku Periyotları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir yetişikinin günde ortalama 7-8 saat uyuması gerektiği söylenir. Peki bu 7-8 saatlik uyku süresi boyunca ne gibi evrelerden geçeriz hiç düşündünüz mü? Gelin uyku döngüsü çeşitleri nelerdir birlikte inceleyelim.

Yetişkin bir bireyin uyku döngüsü toplam 4 aşamadan oluşur. Bu dört uyku döngüsünün süreleri 90 ila 120 dakika sürer. Ancak birey yaşandıkça uyku kalitesi de düşeceğinden özellikle REM döngüsünün süresi kısalmaya başlayabilir.

1- NREM 1

NREM 1 uyku aşamanın ilk döngüsüdür. Uyumanın ilk aşaması olan bu döngü, uyanıklıktan uykuya geçiş süreci yaşanır. Kalp atışı, göz hareketleri, beyin dalgalarındaki aktiviteler ve nefes alma hızının yaşandığı ve sadece birkaç dakika süren NREM 1 uyku periyodunda hafif uyku başlamış olur. Kaslar iyice gevşer hatta kas seğirmeleri meydana gelebilir.

2- NREM 2

Uyku döngüsünün ikinci periyodu olan NREM 2, hafif uyku halinin biraz daha yoğunlaştığı bir süreci kapsar. Öyle ki NREM 1 uyku periyodunda yavaşlayan kalp atışı, nefes alma hızları, göz hareketleri ve beyin dalgası aktiviteleri bu süreçte çok daha düşük bir seviyeye ulaşır. Uykuya hazırlık için vücut ısısı düşer. Tüm bunların gerçekleştiği NREM 2 periyodu dört uyku döngüsü arasında en uzun süreli periyottur.

3- NREM 3

NREM 3 aşamasına gelindiğinde artık derin uyku başlamış demektir. Yukarıda bahsettiğimiz kalp atış hızı, nefes alma hızı, beyin dalgası aktiviteleri artık en düşük seviyelerine ulaşır. Kaslar da gevşediğinden vücut artık rahatlamış ve uykuya dalmıştır.

4- REM

REM uyku döngüsünün son aşamasıdır. Yetişkin bir birey uyuduktan 1.5 saat kadar sonra gerçekleşen REM uyku döngüsünde kalp atışı da nefes alma hızı da yükselir. Beyin dalgaları aktif hale gelir, kan basıncı sanki uyanıkmışcasına yüksektir. Gözler düzensiz de olsa hareket eder. Rüya görme süreçleri de REM uykusunda gerçekleşir. Rüya esnasında fiziksel bir süreç yaşanmaması için beden kendini kilitler.

Bu dört uyku döngüsünü en sağlıklı ve doğru şekilde deneyimlemek, keyifli bir uyku uyumak için kaliteli bir yatak sahibi olmanız şart. Hibboux yatak modellerini inceleyerek sizin için en doğru yatağı bulabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın