Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni

Yeterli, kaliteli ve düzenli uyku, bebeklerin sağlıklı gelişim sürecini destekleyen en temel unsurlardan biri. Öte yandan, bebeğinizin uyuduğu saatlerin sizin için de oldukça kıymetli dinlenme anları olduğunu unutmamak gerek. Bebeğinizin uyku düzenini doğru şekilde inşa edebildiğiniz takdirde onun her yeni güne neşeli ve dinç bir şekilde uyanmasını destekleyebilir, gündelik hayatınızı çok daha pratik şekilde organize edebilirsiniz.

Bebeklerin düzenli ve yeterli uyumayı öğrenmesi, bunu bir alışkanlık haline getirmesi gerekir. Sürdürmeleri gereken ideal uyku düzeni ise gelişim süreçleri boyunca farklılık gösterir. Gelin, bebeklerde uyku düzeni aydan aya nasıl olmalı birlikte inceleyelim. 

0 – 2 Aylık Bebek Uyku Düzeni

Yenidoğan bebekler hayatlarının ilk 2 aylık döneminde gece ve gündüz ayrımını yapamaz. Bu nedenle günde yaklaşık 20 saate kadar uyuyabilir, ancak bu süreçte sık sık uyanırlar. Henüz vücut biyoritimleri tam olarak oluşmadığı için ilk 2 ayda düzenli şekilde uyumaları pek olası değildir. Hatta gündüzleri gecelere kıyasla daha çok uyuyabilir, dış dünyaya adapte olmakta güçlük çekebilirler.

2 – 3 Aylık Bebek Uyku Düzeni

2 – 3 aylık dönemde bebeklerin uykusu genellikle yeni kazandıkları reflekslerden etkilenir. Örneğin, moro refleksi nedeniyle uykudan sıçrayarak uyanabilirler. 3. aya gelindiğinde genellikle bebeklerin günlük rutinleri oluşmaya başlar. Emzirme ve uyuma saatleri olağan akışına yerleşir ve günde yaklaşık 17 – 18 saat boyunca uyurlar.

3 – 6 Aylık Bebek Uyku Düzeni

3 aylık bebeklerin geceleri düzenli uyuması, gündüz uykularının ise 4 periyot halinde gerçekleşmesi beklenir. Ancak söz konusu uzun periyotlar haricinde, gündüz saatlerinde kısa şekerlemeler yapmaları da oldukça doğaldır. 4. ayda yaklaşık 10 günlük bir gelişim atağı yaşanır, bu sebeple uyku düzeninde kısa süreli bir gerileme olabilir. 6. aya gelindiğinde ise gündüz uykuları 3 periyoda düşer ve iki uyku arasındaki süre 2 saati aşabilir. 3 – 6 aylık bebeklerde uyku öncesinde temas ihtiyacının yoğunlaştığını da hatırlatalım.

6 – 12 Aylık Bebek Uyku Düzeni

6 – 9 aylık süreçte ebeveynlerin bebeklerini tek başına uyumaya alıştırmaları önerilir. Bu süreçte bebekler genellikle günde yaklaşık 12 – 13 saat uyur, gündüz uykuları ise 2 periyoda düşer. Geceleri kesintisiz uyudukları süre 6 – 7 saate çıkabilir. 9. ayda görülen bağlanma atağı ve beraberinde gelen ayrılık kaygısı, bebeklerin bir süreliğine yalnız uyumayı reddetmesine ve uykuya dalmaya güçlük çekmesine neden olabilir. Ancak bu atağın bebeklerin mental gelişim süreçlerinin doğal bir parçası olduğu unutulmamalıdır. 10 – 12 aylık süreçte bebeklerin büyük çoğunluğu bağlanma atağını tamamen atlatarak gece kesintisiz uyuyabilir ve günde yaklaşık 10 – 13 saatini uykuda geçirir.

12 – 15 Aylık Bebek Uyku Düzeni

1 yaşını bitiren bebekler günde tek uykuya geçiş sinyalleri verebilir. Örneğin, sabah uykularının süresi azalabilir ya da öğlen uykusunu reddedebilirler. Bu aşamada ebeveynlerin, bebeklerinin günlük uyku ihtiyacını belirlemesi ve bu doğrultuda gece – gündüz uykularını dengelemesi büyük önem taşır. Bebeklerin iki uyku arasında geçen süre boyunca sahip oldukları ruh hali ve enerji düzeyi, uykunun yeterli olup olmadığının temel göstergeleri arasındadır.

15 – 18 aylık sürece kadar iki periyot halinde gerçekleşen gündüz uykusunun olabildiğince korunması, tek gündüz uykusuna 15. aydan sonra geçilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, 1 yaşını tamamlayan bebeklerin kesintisiz 10 – 12 saat gece uykusu uyuması ve uykuya tek başına dalabilmesi beklenir.

Bebeğinizin uyku düzeni oluşturmasına destek olabilmek için onun verdiği sinyalleri dikkatle izlemeli, uyku öncesinde tüm ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmalı ve ona konforlu bir uyku ortamı oluşturmalısınız. Elbette bu süreçte seçtiğiniz bebek yatağı da oldukça önemli. Bebeğinizin vücudunu ideal şekilde destekleyen bir yatak tercih ederek onun her yeni sabahı enerjik ve keyifli bir şekilde karşılamasını sağlayabilir, uykuya dalma sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın