Boyun Düzleşmesi Belirtileri ile Başa Çıkmanın Yolları

Teknolojinin ilerlemesi sonucu, masa başında ve ekran karşısında geçirilen saatler de günden güne arttı. Artık toplumun önemli bir bölümünün büyük ölçüde sedanter, yani hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürdüğünden söz edebiliriz. Hareketsiz yaşam tarzının uzun vadede tetikleyebildiği sağlık sorunlarından biri de boyun düzleşmesi. Peki, boyunda düzleşme neden olur ve nasıl geçer? Boyun düzleşmesi baş ağrısı yapar mı? Aklınıza takılan soruları birlikte yanıtlayalım.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Sağlıklı bir kişinin boyun omurları, görünümü C harfini andıran doğal kavislere sahiptir. Bu kavisler tıp dilinde lordoz olarak adlandırılır. Lordozların normalden daha dar ya da geniş bir açılı olması halinde omurga rahatsızlıkları ortaya çıkar. Söz konusu rahatsızlıklardan biri olan boyun düzleşmesi, tıbbi adıyla servikal lordoz düzleşmesi, boyun omurlarındaki doğal kıvrımların eğimini kaybetmesi anlamına gelir. İlerleyen vakalarda, düzleşen lordoz ters yöne doğru eğilerek çıkıntı oluşturabilir. Bu durum ise servikal kifoz olarak adlandırılır.

Boyun düzleşmesine bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlardan ilki, kişilerin boynunu esnetmesini sağlayan kaslar üzerinde aşırı stres oluşmasıdır. Öte yandan, boyunda düzleşme olması hareket kabiliyetini ve omurganın darbe şoklarını emme kapasitesini azalttığı için kişiler yaralanma ve travma risklerine karşı daha savunmasız hale gelebilir.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesine neden olan temel faktörler arasında kişilerin gündelik alışkanlıklarını ve çeşitli tıbbi durumları sayabiliriz. Yaşlılık nedeniyle oluşan dejeneratif disk hastalıkları, genetik ya da doğuştan gelen bozukluklar, tümörler, enfeksiyonlar ve travmalar boyun düzleşmesine yol açabilir. Ancak boyun omurlarının doğal kıvrımını kaybetmesinin en yaygın sebeplerinden biri duruş bozukluklarıdır.

  • Uyku ya da uyanıklık halinde bozuk bir duruşta kalmak
  • Ağır yük taşımak
  • Cep telefonuna ya da bilgisayar ekranına uzun süre bakmak
  • Ergonomik olmayan bir çalışma ortamında bulunmak

Bu tip eylemler uzun vadede kişilerin duruş bozukluğuna bağlı olarak boyun düzleşmesi yaşamasına neden olabilir. Özellikle masa başında ya da bilgisayar karşısında uzun süre hareketsiz kalarak çalışan kişilerde boyun düzleşmesi problemine daha sık rastlanabilir. 

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın belirtisi boyun ağrısıdır. Ayrıca; ense, baş, sırt ve omuz ağrısı da sık rastlanan boyun düzleşmesi belirtileri arasındadır. Boyun kaslarında güçsüzlük hissedilebilir ya da boyun hareketleri kısıtlanabilir. Boynun düzleşen kıvrımının sinir köklerine bası yapması halinde, ellerin uyuşması ya da kolların ağrıması gibi belirtiler de gözlemlenebilir.

Boyun Düzleşmesi Geçer mi?

Boyun düzleşmesi kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Tedavi edilmediği takdirde kişilerin yaşam kalitesini düşürebilir, fiziksel ve psikolojik sorunlarını tetikleyebilir. Tedavi sürecinde ilk etapta fiziksel muayene ve tetkikler yapılarak tanı konulur. Daha sonra, oluşan klinik tabloya bağlı olarak boyunluk veya korse kullanımı önerilebilir ve fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi sürecinde omurga ve postür odaklı boyun düzleşmesi egzersizleri eşliğinde boyundaki kasların güçlendirilmesi ve omurgadaki bası noktalarının rahatlatılması amaçlanır. Hastaların şiddetli ağrı yaşaması durumunda doktor tavsiyesiyle ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.

Bahsi geçen tedaviler boyun düzleşmesi bulgusunu ortadan kaldırmaz ancak hastaların şikayetlerini azaltabilmek ve yaşam kalitelerini yeniden yükseltebilmek amaçlı uygulanır. Siz de boyun düzleşmesi yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşerek onun çizdiği tedavi planı doğrultusunda hareket etmelisiniz. Tedavi boyunca boynunuzu dinlendirmeye özen göstererek, gündelik alışkanlıklarınızı ve mesleki koşullarınızı boynunuzu zorlamayacak şekilde düzenleyerek süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca, uyku ortamınızı ergonomik hale getirmeyi de unutmamalısınız.

Başınızı ideal şekilde destekleyen yastıklar, boynunuzu doğru konumlandırmanıza yardımcı olur. Uyku pozisyonunuzu da doktorunuzla birlikte gözden geçirebilir ve en uygun pozisyonu belirleyebilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyeleri ışığında boyun düzleşmesinden kaynaklı şikayetlerinizi ortadan kaldırabilir ve yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın