Çabuk Uyuma Yöntemleri ile Uykusuz Gecelere Son

Siz de saat kaç olursa olsun başını yastığa koyduğunda uykuya dalmakta zorlananlardan mısınız? Cevabınız “Evet” ise yalnız olmadığınızı vurgulayalım. Şehir hayatının yoğun temposu, stres, kaygı, yetersiz beslenme, kafein tüketimi ve aşırı telefon kullanımı gibi çok sayıda unsur, yetişkinlerin uyku problemleri yaşamasını tetikleyebiliyor. Hal böyleyken, birçok kişi hızlı uykuya dalma yöntemlerine başvurarak bu sorunu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Elbette söz konusu yöntemlerin başarı garantisi yok, çünkü uyku problemlerinin altında yatan farklı nedenler ve sağlık sorunları olabilir. Ancak yalnızca dönemsel bir uyku sorunu yaşıyorsanız bu yöntemler eşliğinde vücut biyoritminizi yeniden düzenleyebilir, uyku düzeninizi yeniden rayına oturtabilirsiniz. İşte kolayca uygulayabileceğiniz hızlı uyuma yöntemleri

Karanlık ve Serin Bir Uyku Ortamı Oluşturun

Sağlıklı bir uyku çekmek için işe öncelikle yatak odanızın koşullarını gözden geçirerek başlamalısınız. Bu sayede kolay uykuya dalma hedefinize daha çabuk ulaşabilirsiniz. Çok sıcak ya da soğuk bir uyku ortamı, uyku deneyiminizi olumsuz etkiler. Kaliteli bir uyku için ideal oda sıcaklığı 18 – 20 derece arasında değişiklik gösterir. Öte yandan, yatak odanızın karanlık olduğundan da emin olmalısınız. Çünkü ışığın açık olması ya da bir şekilde odanıza vurması, REM uykusuna geçmenizi zorlaştırır ve vücudunuzda melatonin salgılanmasını engelleyebilir. Eğer ışığınızı kapattığınız halde odanızı aydınlatan sokak lambası gibi unsurlar varsa kalın fon perdelerden yardım alabilirsiniz.

Telefondan ve Gürültüden Uzak Kalın

Hızlı uyumanın yolları arasında en önemli maddelerden biri de kendinize tamamen izole bir ortam yaratmanız. Uykuya dalmadan önce telefonunuza göz atmak ya da bilgisayarda vakit geçirmek, uykunuzu kolayca kaçırabilir. Yatmadan önce telefonunuzu sessiz moda alabilir ya da kapatabilir, tüm elektronik cihazlarla olan ilişkinizi uyumadan yaklaşık yarım saat önce kesebilirsiniz. Üstelik, bunu bir alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde beyninizi de uykuya geçmeye şartlamanız kolaylaşır. Son olarak sağlıklı bir uyku için gürültüden uzak bir uyku ortamına ihtiyaç duyduğunuzu da hatırlatalım. Çeşitli nedenlerden ötürü gürültüye maruz kalan bir yatak odanız varsa ses izolasyonunu geliştirebilir ya da kulak tıkacı kullanabilirsiniz.

Vücudunuzun Ritmini Düzenleyin

Siz uzun zamandır hızlı ve kolay bir şekilde uykuya dalmayı istiyor olabilirsiniz. Ancak beyninizin de hızlı uyuma fikrine alışabilmesi için ona bu alışkanlığı kazandırmanız gerekir. Bunun için yapabileceğiniz en pratik eylem de kendinize yeterince uyumanıza olanak tanıyan yatma ve kalkma saatleri belirlemek. Her gün aşağı yukarı aynı saatte yatağa giderseniz uyku rutini oluşturmanız kolaylaşır, çünkü uzun vadede vücut ritminiz de bu karara ayak uydurur.

Zihninizi ve Vücudunuzu Serbest Bırakın

Çabuk uyuma yöntemleri arasında 120, 60, 40 ve hatta 11 saniyede uyumanın yolları başlıklı önerilere denk gelmiş olabilirsiniz. Esasen söz konusu yöntemlerin tümü, vücudunuzu ve zihninizi serbest bırakarak gevşemeniz üzerine kurulu.

Bu tip bir uygulama yapmak için yatağınıza yattıktan sonra kendinize günün stresinden arınmak için biraz zaman tanımalısınız. Daha sonra, ağız kaslarınız da olmak üzere vücudunuzdaki tüm kasları serbest bırakmaya çalışın. Derin nefesler alın, kaslarınızın gevşediğini, zihninizin yatıştığını hissedin. Tamamen rahatladığınızı düşündüğünüzde size huzur veren bir manzarayı, anıyı ya da ortamı en az 10 saniye boyunca hayal edin. Hayaliniz sürekli aklınızdaki düşünceler yüzünden bölünüyorsa aynı kelimeyi içinizden defalarca tekrar etmeyi deneyin.

Bu yöntemi uygulamak yüksek olasılıkla ilk denemede 11 saniye içinde uykuya dalmanızı sağlamaz. Ancak nefesinizi düzenleyerek ve kaslarınızı gevşeterek birkaç dakika içinde uykunun kollarına yuvarlanabilir, zamanla uykuya dalma sürenizi gitgide kısaltabilirsiniz.

Uyku Öncesinde Nefes Egzersizleri Yapın

Son olarak, yatağa yatmadan önce uygulayabileceğiniz bir öneriden de söz edelim. Kaslarınızı gevşetmek ve zihninizi dinlendirmek için uyku öncesinde 15 – 30 dakikalık meditasyon seansları yapabilir, nefes egzersizleri uygulayabilir ya da yalnızca esneme hareketlerine başvurabilirsiniz.

Doğru Uyku Elementlerini Seçin

Konforsuz bir yatak, başınızı doğru şekilde desteklemeyen bir yastık veya terleten bir nevresim de uyku kalitenizi ve verimliliğinizi doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle uyku elementlerinizi doğru seçmeniz oldukça önemli. Hibbouxu ziyaret ederek sizin için en doğru ürünleri kolayca bulabilir, uyku kalitenizi zirveye taşıyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın