Çay Lekesİ İle Başa Çıkmak İçİn İpuçları

Kıyafetlerinizdeki ve kullandığınız ev tekstili ürünlerindeki zorlu lekeler bazen gerçekten can sıkıcı olabilir. Ülkemizin dünyanın en çok çay tüketen ülkelerinden biri olduğunu düşünürsek çay lekesiyle de sık sık karşılaştığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.

Siz de beklenmedik bir anda kıyafetinize, koltuğunuza ya da halınıza dökülen çayın bıraktığı lekeyle başa çıkmak zorunda kalmış olabilirsiniz. Peki, bunu yapmanın en pratik ve basit yöntemlerini öğrenmeye ne dersiniz? Gelin, “Çay lekesini ne çıkarır?” sorusunu birlikte yanıtlayalım.

Çay Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Çay keyfinin yeri bambaşka. Ancak anlık dikkatsizlikler, en sevdiğiniz halının ya da tişörtün üstünde çay lekesi oluşması riskini de beraberinde getiriyor. Söz konusu bir de beyaz kumaşlar olduğunda, çay lekesini çıkarmak daha da zorlaşıyor. “Çay lekesini ne çıkartır?” sorusunun tek bir yanıtı yok. Çünkü uygulanması gereken yöntem, lekenin zorluğuna ve bulunduğu kumaş türüne bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Dilerseniz, bu sorunun cevabını farklı başlıklar halinde ele alalım.

Çay Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Kıyafetleriniz çay lekesi olduğunda lekeyi çıkarmak için hemen harekete geçmenizde yarar var. Çayın suda çözünebilen yapısı sayesinde, lekeye anında müdahale ederek etkisini azaltabilir ve kurumasını önleyebilirsiniz. Giysilerinize çay döküldüğünde;

  • Öncelikle bir kağıt havlu yardımıyla çayın fazlasının emilmesini sağlayın.
  • Daha sonra kıyafeti ters çevirerek lekeli bölgeyi soğuk suyla durulayın.
  • Hâlihazırda kullandığınız çamaşır deterjanını küçük bir kabın içinde az miktarda suyla karıştırarak macun kıvamına getirin.
  • Kıyafetin lekeli yüzünü çevirerek hazırladığınız macunu lekenin üstüne sürün.
  • Macunu yaklaşık 10 dakika lekeli bölgede beklettikten sonra durulayın.
  • Kıyafetinizi çamaşır makinesinde normal programda yıkayın.

Çamaşır deterjanıyla hazırlanan macunu kullanmak istemediğiniz durumlarda yaklaşık bir bardak suya yarım limonun suyunu karıştırarak aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Ancak “Çay lekesi beyazdan nasıl çıkar?” sorusu için limon suyu kullanmak doğru bir alternatif değil. Çünkü limon suyu açık renkli kumaşlarda iz bırakabilir ya da kumaşın türüne bağlı olarak yapısını bozabilir. Çay lekesini beyaz giysilerinizden çıkarmak için uygulayabileceğiniz en pratik yöntem, kıyafetin kumaşına uygun bir deterjan ve yıkama programını seçmek olacaktır.

Çay Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?

Çay lekesi olan kıyafetlerinizi az önce sözünü ettiğimiz yöntem doğrultusunda çamaşır makinesine atmanız oldukça kolay. Ancak söz konusu büyük halılar olduğunda çamaşır makinenizden yardım almak pek de pratik bir çözüm değil. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey, yine bir kağıt peçeteyi halıya nazikçe bastırarak çayın halının yüzeyine nüfuz etmesini önlemek. Bu esnada halıyı ovalamamaya ya da çitilememeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde oluşan leke daha geniş bir yüzeye dağılabilir. Daha sonra;

  • Islak ve temiz bir bezle lekeli bölgeye tampon yapın.
  • Eğer leke bu şekilde çıkmıyorsa eşit miktarda soğuk su ve sirkeyi karıştırın.
  • Temiz bezi bu karışıma batırarak lekeli bölgeyi dıştan içe doğru olacak şekilde silin.
  • Sirke kullanmak istemediğiniz takdirde suyu karbonatla da karıştırabilirsiniz.
  • Her koşulda, halınızın karbonatla ya da sirkeyle temas ettiğinde hasar görmeyecek bir yüzeye sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • Hassas kumaş ve yüzeylerde vakit kaybetmeden profesyonel bir kuru temizlemeciden yardım almanız önerilir.

Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Bazı anlarda koltuğunuza, kıyafetinize ya da halınıza çay döküldüğünü hemen o anda fark etmeyebilir veya lekeyi anında çıkarmak için vakit bulamayabilirsiniz. Bu tip durumlarda çay lekesi bulunduğu yüzeyde kuruyarak çıkarması daha zorlu hale gelir. Ancak endişelenecek bir şey yok. Aşağıdaki adımları uygulayarak kurumuş çay lekesiyle başa çıkabilirsiniz.

  • Lekeli yüzeyi yaklaşık 15 – 20 dakika boyunca ılık suyun içinde bekletin.
  • Karbonat ve suyu karıştırarak yoğun kıvamlı bir macun elde edin.
  • Macunu lekenin üzerine sürerek bölgeyi nazikçe ovalayın.
  • Macunu yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra lekelenen kumaşı çamaşır makinesinde yıkayın.

Yatağınızı Lekelere Karşı Korumaya Alın

Diyelim ki çay ya da kahve keyfinizi yatak odanızda yapmaya karar verdiniz ve anlık bir dikkatsizlik sonucunda elinizdeki içecek yatağınızın üstüne döküldü. Bu tip durumlarda yatağınızda zorlu lekeler oluşmasını önlemek için alez kullanabilirsiniz. Alez kullanmak, yatağınızı alerjen ve bakteri oluşumu riskine karşı da korumanızı ve hijyenik bir uyku deneyimi yaşamanızı sağlar. Yapmanız gereken tek şey, alezler arasından yatağınıza en uygun olan modeli seçmek. Bu sayede yatak temizliği rutininizi de çok daha pratik hale getirebilir, zamandan kazanabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın