Metodunuzu Seçİn Bebeklerde Uyku Eğİtİmİ

Bebeğinizin uyuması için sallanması mı gerekiyor? Yoksa gecenin bir yarısı uyanıp geri uyumak için meme, biberon ya da kucaklama mı talep ediyor? Bebeğiniz en az 6 aylık ise uyku eğitimine başlamanın vakti gelmiş diyebiliriz. Sizin ve bebeğinizin kaliteli bir gece uykusuna ulaşması için bu yazımızda bebeklerde uyku eğitimi konusunu ele alıyoruz.

Ebeveynliğin erken dönemleri uyku yoksunluğu ve 24 saat yenidoğan bakımı ile dolu oluyor. Güzel haber şu ki bu aşama sonsuza kadar sürmüyor. Bebeklerde uyku düzeni, genellikle 6 aylık olduklarında oturmaya başlıyor.  Burada kilit nokta, aileniz için en işe yarar uyku eğitimi yöntemini bulmak ve bunu sürekli olarak uygulamak. Yazımızın devamında bebek uyku eğitimi için uygulayabileceğiniz farklı yöntemleri paylaşıyoruz.

Solma (Fading) Yöntemİ

Solma yönteminde ebeveynler, bebeklerinin uykuya dalmasına yardımcı olmak için yatıştırıcı tekniklerden faydalanıyorlar. Bu teknikler emzirme, sallama, sarılma, kitap okuma veya ninni söylemeyi içeriyor. Bebekler büyüdükçe, bu aktivitelere doğal olarak daha az ihtiyaç duyuyor ve gece rutininden yavaş yavaş çıkmalarına izin veriyorlar. Bu sebeple solma yöntemi, hafif bir bebek uyku eğitimi yöntemi olarak kabul ediliyor.

Yatır/Kaldır Yöntemİ

Her ebeveynin içgüdüsel olarak uyguladığı bu yöntemde bebeğin ağlamasına izin verilmiyor. Bebeğiniz ağladığında kucağınıza almanız ve yatıştırdıktan sonra tekrar yerine koymanız öneriliyor. Bebeğiniz tamamen uyuyana kadar bu adımları tekrarlamanız gerekiyor. Yatır/kaldır sistemi, bebeğinin ağlamasına dayanamayan ebeveynler için en kolay uygulanabilen yöntem desek abartmış olmayız.

Sandalye Yöntemİ

Bu uyku eğitimi yönteminde anne veya baba, bebek uyuyana kadar beşiğin yanındaki bir sandalyeye oturuyor. Bebeğin ağlamasını veya huzursuzluğunu yatıştırmak için yatıştırıcı teknikler kullanmadan her gece sandalyeyi biraz daha uzaklaştırıyor. Eğitimin sonunda sandalye odadan tamamen çıkmış oluyor. Bu yöntemi uygulamak için biraz zamana ve bolca sabra ihtiyacınız oluyor.

Ağlamaya Bırakma Yöntemİ

Bu yöntemde ebeveynler, yatma vakti rutinini tamamladıktan sonra bebeğin odasından ayrılıyorlar. Gece boyunca ağlamalara cevap vermeyip bebeğin hiçbir yardım almadan kendiliğinden uykuya dalmasını bekliyorlar. İlk bakışta biraz acımasız görünse de bebekler üzerinde en etkili olan yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor.

Ferber Yöntemİ

Amerikalı çocuk doktoru Richard Ferber’in bebek ve uyku konusunda geliştirdiği bu yöntemde ebeveynler, bebeklerinin ağlamalarına, her gece kademeli olarak artan zaman aralıklarında yanıt veriyorlar. Sonunda, bebek “Ferberizasyon” yoluyla kendi kendine sakinleşmeyi ve bağımsız olarak uykuya dalmayı öğreniyor. Alıştırmaya dayalı bu yöntemde ebeveynler de bebeklerini kademeli olarak kendi haline bırakmayı öğreniyorlar.

Uyku, yetişkinler kadar bebekler için de oldukça önemli bir aktivite. Özellikle uyku düzeninin oturması bebeğin gelişim çağının verimli geçirilmesinde anahtar rol oynuyor. Uyku deneyiminin desteklenmesi için kullanılan aksesuarlar da ciddi önem taşıyor. Bebeğinizin konforlu uykusunun olmazsa olmazı yastık, yorgan, nevresim setleri ve daha birçok model için Little Hibboux ürünlerine göz atabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın