6/30 KURALI ILE UYKU KALITENIZI ARTIRIN

Geceleri doğru saatte yatağa girseniz bile uyuyamıyorsanız, odanızı uykuya uygun hale getirmenize rağmen geceleri sık sık uyanıyorsanız, sabahları ise yorgun hissediyorsanız uyku kalitesi konusunda bir adım atmanız gerekiyor demektir. Bu noktada önerilen yöntemlerden biri 6/30 Kuralı. Nedir, nasıl uygulanır gelin beraber bakalım.

6/30 Kuralı Nedir?

6/30 Kuralı’na göre yatmadan 6 saat önce kafeinli içeceklerle vedalaşmanız gerekiyor. Yani gece 23’te uyumak istiyorsanız akşam 17’den sonra çaya, kahveye mola! Onun yerine ıhlamurlar ve adaçayı gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Çay ve kahve alışkanlığınız varsa zor gibi görünüyor olabilir. Ancak karşımızda etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek var. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, uyku ile kafein arasına 6 saat koymamız gerektiğini söylüyor.

Bunun yanı sıra ekran alışkanlıklarınızı da değiştirmeniz gerekebilir. Çoğu insan uykudan önce dizi veya film izlemeyi, yatağa yatıp telefonda vakit geçirmeyi seviyor. Ancak elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık uyku kalitemizi olumsuz yönde etkiliyor. Daha kaliteli bir uyku, daha dinç bir sabah için 6/30 Kuralı yatmadan 30 dakika önce elektronik cihazlarla aramıza mesafe koymamız gerektiğini söylüyor. Bu sayede hem gözlerimiz yorulmamış oluyor, hem beden kendini uykuya hazırlıyor.

6/30 Kuralıyla Mükemmel Uyku Mümkün!


Kafeinin uyku kalitesine etki ettiğini hepimiz biliyoruz. İşin doğrusu, gündüz saatlerinde içilen kahveden ziyade akşam saatlerinde içilen kahve uyku kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Ancak 6/30 Kuralı ile uykudan 6 saat önce kafein alımını durduğunuzda vücudunuz uykuya hazır hale geliyor. Gelelim 30 dakika kuralına. Elektronik cihazlardan yayılan mavi ışık, melotonin hormonunun salınımını engelliyor. Çünkü melotonin hormunu karanlıkta salgılanmaya başlıyor. Gece boyunca ekranla olan ilişkimiz sürdüğünde vücut, gece olduğunu anlamakta zorlanıyor. Zihni uyanık tutmaya, bedeni dinç tutmaya çalışıyor.

Yatağa geçmeden önce izlenen diziler, yatakta sosyal medyaya ayrılan saatler mavi ışık nedeniyle vücudumuzun az sonra uyuyacağına dair sinyal almasını engelliyor. Uykuya hazır olmayan bir vücut, siz telefonu kaldırıp başınızı yastığa koyduğunuzda hemen uykuya geçmekte zorlanıyor. Vücuda doğru uyku sinyallerini verebilmek için ekranlarla uykudan yarım saat önce vedalaşmak gerekiyor. Peki o yarım saatte ne yapacaksınız? Uyuyamıyorum Diyenlere Uyku Meditasyonu yazımıza göz atıp önerilerimizi inceleyebilirsiniz. Uyku kalitenizi artıracak pek çok ürün için ise Hibboux’yu hemen ziyaret edin!

Bir Cevap Yazın