Bir süredir yorgun, halsiz ve isteksiz hissediyor, hayatınızı genel olarak etkileyen zihinsel sorunlar mı yaşıyorsunuz? Tüm bunların nedeni uyku eksikliği olabilir. Gelin, bu eksikliğin zihinsel performansınızı nasıl etkileyebileceğine yakından bakalım.
Uyku Eksikliği Nedir?
Uyku eksikliği, kişinin normal şartlarda 7 ila 9 saat arasında sürmesi gereken uyuma süresinin kısalması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık. Kafein, alkol gibi uyarıcılardan strese, fiziksel rahatsızlıklardan beslenmeye kadar pek çok etken bu sorunu yaşamanıza neden olabilir. 80’in üzerinde tanımlanmış uyku hastalığı bulunur. Hangi türde olursa olsun uyku eksikliği kişilerin hayatlarını pek çok açıdan olumsuz olarak etkiler. Obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi ciddi fiziksel hastalıklara yol açan sorunlar, zihninize savaş açan bir düşman haline de gelebilir.

Uyku Eksikliğinin Zihinsel Performansa Etkileri
Uyku eksikliğinin zihninizi nasıl etkileyebileceğini biliyor musunuz? Özellikle iş ve öğrenim hayatınızda odaklanmanızı, işlerinizi yoluna koymanızı hatta başarılı olmanızı etkileyen, yani zihinsel performansınızı düşüren sorunların nedeni uyku eksikliği olabilir.
-Öğrenme,
-Anlama,
-Problem çözme,
-Akıl yürütme,
-Hatırlama gibi aktiviteler zihinsel performans gerektirir.
Yeteri kadar uyuyamayan kişilerde ortaya çıkan yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği, aşırı uyarılma gibi sorunlar, gün içerisinde zihinsel performans göstermeniz gereken işleri olumsuz etkiler. Çocuklarda ve gençlerde de karşılaşılan uyku eksikliği, özellikle okul çağındaki bireylerde öğrenme ve kavrama bozukluklarına yol açar. Verimli çalışmak, çalışma düzeni oluşturmak gibi yaşam kalitenizi yükseltecek durumları gerçekleştirmenizi de engeller. Tüm bunların temel nedeni, beyninizin yenilenmek ve güçlenmek için yeterli süre bulamamasıdır.

Uyku eksikliği, bebeklikten itibaren oluşmaya başlayan uyku döngülerinin de doğru şekilde gerçekleşmesini engeller. Kişinin uyuma süresi boyunca belli aralıklarla farkında olmadan uyanıp yeniden uyumaya devam etmesi tanımlayabileceğimiz bu döngüler, anıların birleşmesini sağlayarak gün içerisinde öğrendiğiniz ya da tecrübe ettiğiniz şeyleri hatırlamanızı sağlar. Eğer kaliteli bir şekilde uyuyamıyorsanız öğrendiklerinizi hatırlama konusunda da sorunlar yaşayabilirsiniz.
Uyku Eksikliğiyle Nasıl Başa Çıkılır?
Davranış bozuklukları, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlara da temel oluşturan uyku eksikliğinin önüne geçmek için günlük bir rutin oluşturmaya çalışabilir ya da bir uzmandan destek alabilirsiniz. Uyku eksikliği sizin için yeni bir sorunsa önerilerimizi uygulayarak sorunlarınızla mücadele etmek için ilk adımları atabilirsiniz.
-Her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya çalışarak kendinizi bir düzene sokmaya ve bir rutin oluşturmaya başlayabilirsiniz.
-Uyumadan önce rahatlamak için ılık bir duş alabilir, yoga gibi gevşemenizi sağlayacak egzersizler yapabilir ya da dinlendirici müzikler dinleyebilirsiniz.

-Çok sıcak ya da çok soğuk bir odada uyumaya çalışmak sizi zorlayacaktır. Bu nedenle oda ısısını 18 ila 24 derece arasında tutmaya çalışın.
-Televizyon, telefon, tablet gibi uyarıcı etkisi olan cihazları yatağınızın dışında bırakmanız uyumanızı kolaylaştırabilir. Oyalanmak için kitap okuyabilir ya da müzik dinleyebilirsiniz.

Kaliteli ve deliksiz bir şekilde uyumanız için yatağınızın da uyku dostu olması şart. Hibboux’nun bulutların üzerindeymiş gibi hissetmenizi sağlayacak yatak çeşitleri arasından sizin için en uygun ürünü seçebilirsiniz.