Her anne babanın en büyük hayali, bebeklerinin sağlıkla büyümesi. Tabii bir de kendi kendine uykuya dalarak tüm gece kesintisiz uyuması! Bebeğinizin kendi kendine uyuma alışkanlığı kazanması için ona yardımcı olmak elinizde. İşte, mışıl mışıl uykular için beş öneri…
İlk Günden İtibaren Gündüz Gece Ayrımını Öğretin
Hayatının ilk haftalarında gündüz ile geceyi ayıramayan bebeğinizin bu ayrımı mümkün olan en erken dönemde yapması için doğum sonrası hastaneden eve döndüğünüz günden itibaren ona yardımcı olabilirsiniz. Uyandığında kıyafetlerini değiştirerek yeni bir günün başladığını anlamasını sağlayabilirsiniz. Gündüz saatlerinde evin aydınlık olmasına özen gösterebilir, gün boyunca onunla neşeli konuşabilir ve şarkılar söyleyebilirsiniz. Ayrıca dışarıdan gelen sesleri duyması da gündüz olduğunu anlamasını kolaylaştırabilir. Akşam olduğunda ise pijamalarını giydirerek ışıkları kısabilir, sesleri azaltabilir ve onunla daha sakin iletişim kurabilirsiniz.
Uyku Rutini Oluşturun
Bebeğinizi kendi kendine uyumaya alıştırmanın en önemli yolu, ilk günden itibaren bir uyku rutini oluşturmak ve bu rutine istikrarlı bir şekilde uymak. Her akşam aynı saatlerde başladığınız rutin boyunca aynı aktiviteleri yapmaya özen gösterin. Bu bebeğinizin uyku saatinin geldiğini anlamasına yardımcı olacaktır. Uyku rutini içerisinde sıcak bir banyo, bebeğinize uygun yağlarla bebek masajı, loş ortamda ninni olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe bu rutinde değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin ninninin yerini zamanla kitap okuma alabilir, banyoya diş fırçalama eklenebilir.
Sağlıklı Bir Uyku Ortamı Hazırlayın
Yetişkinler gibi bebeklerin de kaliteli uyku için sağlıklı bir uyku ortamına ihtiyaçları var. Bebeğinizin kendi kendine uykuya dalabilmesi için odasının uykuya uygun olması gerekiyor. Sağlıklı uyku için bebeğinizin odası karanlık olmalı ve oda sıcaklığı 21-24°C aralığında tutulmalı. Uyku kıyafetleri ile yatakta kullandığınız nevresimlerin nefes alan, doğal kumaşlardan üretilmiş olması bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıran etkenlerden bir diğeri. Tüm bunlara ek olarak bazı bebekler anne karnındaki sesleri andıran beyaz gürültü ile daha rahat uykuya dalabilir, bunun için beyaz gürültü sağlayan uygulamalardan ya da makinelerden faydalanabilirsiniz.
Konforlu Bir Bebek Yatağı Tercih Edin
Bebeğinizin kendi kendine uykuya dalması ve gece boyunca kesintisiz uyuması ancak ona uygun ortamı sunduğunuzda mümkün olabilir. Bunun için konforlu bir bebek yatağı da olmazsa olmaz. Peki, bebek yatağı nasıl olmalı? Bebek yatağı modelleri arasında birbirinden farklı pek çok seçenek var. Önemli olan bebeğinizin omurilik gelişimini destekleyen, narin cildine uygun, doğal materyallerle üretilen, nefes alan dokusuyla fazla nemi emen bir yatak seçmeniz. Bebek yatağı ölçüleri de oldukça önemli; hem konfor hem de güvenlik açısından bebeğinizin beşiğine tam uyan ölçülerde bir yatak seçmeniz gerekiyor.
Adım Adım İlerleyin
Bebeğinizin kendi kendine uyumaya alışması için acele etmeden, aşamalı bir geçiş uygulamanız en doğrusu. Uyku eğitimi adı verilen pek çok farklı yöntem olsa da uzmanlar genellikle anne ve babanın bebeğin yanından kademeli olarak ayrıldığı yöntemleri tavsiye ediyor. Siz de bu süreçte bir plan yapabilir, ilk günlerde beşiğin yanında durup uykuya dalması için ona destek olurken zamanla kademe kademe yanından uzaklaşabilirsiniz. Kararlı olduğunuz sürece bebeğinize iyi geceler öpücüğü verdikten sonra odasından çıktığınız geceler hiç de uzak değil!
Her bebeğin farklı olduğunu ve zamanı geldiğinde sizin de desteğinizle bebeğinizin kendi kendine uyumaya başlayacağını unutmayın! Little Hibboux koleksiyonunda farklı bebek yatağı fiyatları ile bulacağınız yatak modelleri ile bebeğinize konforlu bir ortam sunabilir, kendi kendine uyuması yolunda ona yardımcı olabilirsiniz.