Biyolojik Saat Nedir, Uyku ile Nasıl İlişkilendirilir?

Beyninizin içinde tüm gününüzü yöneten bir saat olduğunu biliyor muydunuz? Biyolojik saat derken aslında beynin hipotalamus bölgesinde yer alan sinir hücrelerinden bahsediyoruz. Biyolojik saat, vücudun işlevini yerine getirmesi için gerekli olan metabolik işlemleri düzenler. Bu işlemler arasında; kan basıncındaki değişimler, vücut sıcaklığı ve uyku düzeni alıyor. Biyolojik saat nedir sorusuna kısaca “doğal zamanlayıcı” olarak da cevap verilebilir.

Akşamları aynı saatte esnemeye başlamanız ya da gece ne kadar geç yatarsanız yatın sabah aynı saatte uyanmanızın nedeni de biyolojik saat. Gelin, biyolojik saatin uyku düzeni ile ilişkisine yakından bakalım.

Biyolojik Saat ve Uyku Düzeni

Bazı koşullarda biyolojik saat kişiden kişiye değişiklik gösterse de aslında pek çoğumuzda sistem, aynı şekilde çalışıyor. Vücudunuzu dinleyip biyolojik saatinize uygun yaşamaya başladığınızda fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini görebilirsiniz. Aslında, bu etkilerin birçoğu uyku düzeni ile alakalı. Çünkü biyolojik saatin en büyük işlevlerinden biri, uyku düzeni sağlama konusunda usanmadan çalışmasıdır.

Biyolojik ritminize ayak uydurmadığınız zamanlarda uyku düzeni bozukluğu yaşamaya başlayabilirsiniz. Yatağa yatınca uykuya dalmakta zorlanmaktan, geceleri sık sık uyanmaktan veya sabah alarmını sürekli ileriye atmak zorunda kalmaktan şikayetçiyseniz, biyolojik saatinizi düzenlemeniz gerekebilir. Kaliteli bir uykunun, fiziksel ve ruhsal sağlık üzerinde birçok etkisi olduğu biliniyor. Uyku, özellikle melatonin ve insülin gibi hormonların dengeli biçimde salgılanmasında önemli bir rol oynuyor.

Biyolojik Saatinizin Kontrolünü Ele Alın

Kaliteli bir uyku için ne yapabileceğiniz hakkında önerilerimizi deneyerek siz de uyku saatlerinizi, dolayısıyla biyolojik ritminizi bir düzene oturtabilirsiniz.

  • Geceleri aynı saatlerde uyumayı ve sabahları aynı saatlerde uyanmayı deneyin. En başlarda zorlansanız bile bir süre sonra biyolojik saatinizin güne enerjik bir başlangıç yapmanızı sağladığını hissedeceksiniz.
  • Uykudan yaklaşık bir saat önce televizyona ve bilgisayara veda edin, yatağa telefonunuz ile gitmeyin.
  • Uyku öncesi meditasyon yapmayı deneyin. Özellikle uykuya dalmakta zorlanıyorsanız meditasyon yaparak rahatlayabilirsiniz.

Daha rahat uyku önerilerimiz arasında en temel ve önemli olanları ise doğru yatak ve yastık kullanımı. Size uygun olan yatak ve yastık modellerini bulmak için Hibboux’yu ziyaret ederek istediğiniz uyku düzenine kavuşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın