Bebeğiniz 1 yaşına girene kadar uyku düzeni sürekli olarak değişir. Bu durum kimi zaman çaresiz ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Ancak merak etmeyin, bebeğinizin sıklıkla değişen uyku düzeni onun büyüdüğünün bir kanıtıdır. Gelin 1 yaşına kadar bebeklerde uyku düzeni nasıl olur birlikte göz atalım.
Beslenmelerle Bölünen Uykular: 1-2 Ay
Yenidoğan bebeğiniz 15 ila 16 saat arasında uyur. Bunun 7-8 saati gündüz uykularıdır. Uyanık olduğu saatlerde ise ya beslenir ya da altı temizlenir. İlk iki ay bebeğinizi sadece besleyen, altını temizleyen ve uyutan biri olarak görev alacağınızı bilin ve kendinizi yetersiz hissettiğinizde bu durumun ilerleyen aylarda değişeceğini hatırlayın.
Etkileşimler Başlıyor: 3-5 Ay
Bebeğiniz 3. aydan itibaren biraz daha az uyumaya başladığından gün içerisinde sizinle daha fazla etkileşime geçmeye başlar. Uyku döngüleri arasındaki süre artar, bu da uyku düzenin oturmaya başlamasını sağlar. Bu aylardan itibaren gece beslenmeleri de azalabilir. Bebeğinizin gece uykuları 6, gündüz uykuları ise 3-4 kereden 4 ila 6 saati bulabilir. Ancak diş çıkarma gibi çeşitli nedenlerden ötürü gece uykuları bölünebilir. Yine de bir uyku rutini oluşturmaya çalışırsanız ilerleyen zamanlarda bunun çok faydasını görebilirsiniz.
Düzenli Uykulara Adım Adım: 6-8 Ay
Pek çok bebek 6 aydan sonra gece beslenmelerini ikiye ya da teke düşürebilir. Bu da hem sizin hem de bebeğinizin gece uyku süresi artacak demektir. İstisnalar olmakla birlikte bu dönemde bebekler geceleri 8 saate kadar uyuyabilir. Gün içerisinde ise toplamda 3-4 saatlik birkaç kısa uyku uyumaya devam edecektir. Bu dönemde bebeğinizin gündüz uykularını takip ederek ona özel uyku saatleri belirleyebilir, böylece gece uykusunun da daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz.
Uyku Düzeni Oturuyor: 9-12 Ay
Bebeklerin çoğu 9 ila 12 aylık dönemlerinde gece boyunca 10-12 saat kadar uyuyabilir. Sabah uykularından sonra ve öğleden sonra olmak üzere de günde iki kez, toplam 3-4 saatlik kısa uykulara dalarlar. Bu dönemde hareketlenen, ayakta duran bebeğiniz uyku gerilemesi yaşayabilir. Böyle bir durumda panik olmadan, bebeğinizin yönlendirmeleri ile uyku düzeninin yeniden oturmasını beklemeniz yeterli olacaktır.
Bebeğinizin uyku düzeni zaman içinde değişir, daha düzenli hale gelir. Uyku saatleri uzun ya da kısa da olsa önemli olan onun cildinize ve vücuduna uygun bir yatakta uyumasıdır. Hibboux bebek yatağı modelleri arasından seçim yaparak bebeğinizin konforlu bir şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz. Bebek yatağı fiyatları ve bebek yatağı ölçüleri gibi tüm konularda karşılaştırma yapabilirsiniz. Bebek yatağı nasıl olmalı öğrenmek içinse “Bebek Yatağı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?” yazımızı okuyabilirsiniz.