Mobilyalar, perdeler, tablolar ve objeler… Evinizin dekorasyonu sizi, ailenizi, hayata bakış açısınızı en doğru biçimde yansıtsın istersiniz. En önemlisi de kendine ait bir ruhu olmasını! Şehir hayatının izin verdiği kadarıyla tasarlayabildiğimiz bitki köşeleri evlere ruhunu veren, canlılık getiren, enerjisini değiştiren bölümlerdir. Ancak evde bitki yetiştirmek sanıldığı kadar basit de bir konu değildir. Bazı püf noktalara dikkat ederek salon çiçekleri ve bitkilerinizi sağlıkla yaşatabilir, hatta onları çoğaltabilirsiniz.
Toprak Seçimi
Konuya temelden bir giriş yapmak gerekirse, evde var olan bitkilerinizin topraklarının onlara uygun olup olmadığını sorgulamakla işe başlayabilirsiniz. Evde bitki yetiştirmek için bitkinizin türüne göre ihtiyacı olan element ve gıdalara sahip bir toprak karışımını elde ettiğinizden emin olmalısınız. İç mekanlarda ve saksı içinde büyütülen bitki ve çiçeklerin topraklarında genellikle öğütülmüş ağaç kabuğu, perlit, geri dönüştürülmüş mantar ya da kompost bulunur. Elbette bazı bitki türleri ekstra malzemeler isteyebilir mesela kum ya da vermikülit gibi. Bitki koleksiyonunuza göre bu karışımları evinizde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Sulama Zamanlaması
Bitkiden bitkiye, çiçekten çiçeğe farklılık gösteren bir başka konu da sulama miktarı ve zamanlamasıdır. Buna ortamın sıcaklığı ve mevsim faktörü de eklenince evde bitki bakımı konusunda önem taşıyan bir unsur haline gelir. Burada dikkat edeceğiniz nokta salon çiçekleri toprağı nemini kaybetmiş mi yoksa kaybetmemiş mi; bunun kontrolü olmalıdır. Eğer elinizle toprağa dokunduğunuzda kurumaya başladığını hissediyorsanız çiçeği hemen o anda sulamalısınız. Yuka gibi ağaçsı gövdeye sahip salon bitkileri çok su sevmezken; monstera ya da difenbahyanın toprağı kurumaya başladığı anda sulanmalıdır. Sulamayı bir sulama kabı ile klasik yöntemle yapabileceğiniz gibi genişçe bir kovanın içinde su doldurup saksılarınızı içine batırarak da işlemi tamamlayabilirsiniz. Büyük ev bitkileri için bu yöntem biraz zor olsa da bitkinin tam beslenmesi adına son derece iyi bir yoldur.
Budama ve Çoğaltma
Toprak ve saksı seçimi, sulama, bitkinin gün ışığı ile maksimumda buluşması gibi konuları geride bıraktığınıza ve bakım konusunda kendinize bir miktar daha güvendiğinize göre; şimdi sevdiğiniz bitkileri çoğaltmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri listeleyelim:
- İç mekan bitkileri için ideal budama zamanı ilkbahar aylarının başlarıdır.
- Boyu fazla uzamış bitkilerinizi en dıştan başlayarak eski yapraklarını dipten kesmek suretiyle budayabilirsiniz.
- Boyu uzamayan ama sürekli saksısında çoğalıp genişleyen bitki türlerini ise kökten ayırıp yeni saksılara yerleştirerek rahatlatmalısınız.
- Ev çiçekleri daha hassas ve narindir. Onları da yakından takip etmeli, çürümeye başlamış yapraklarını kibarca kesmeli, kurumuş olanları da dalından ayırıp atmalısınız.
- En güzel ev çiçeklerine sahip olmak için suda köklendirme yöntemiyle çoğaltma yapabilirsiniz. Bunun için çiçeğin bir tek sapından kırarak su dolu bir kaba koymalı ve 10-15 gün kadar köklenmesini beklemelisiniz. Köklenme gerçekleştiğinde bitki uygun saksı ve toprakla buluşabilir.
- Evde çiçek yetiştirme konusuna meraklı olanların denediği bir başka çoğaltma yöntemi ise çiçek dalını kırıp direkt olarak yeni bir saksıya ekme işlemidir. Bunu da deneyebilirsiniz.
Evinize ferah, taptaze esintiler gelsin istiyorsanız birbirinden güzel bitkilerin yanı sıra Hibboux ürün koleksiyonuna da göz gezdirebilirsiniz.