Astım hastalığı nefes almayı güçleştiren ve ataklar halinde seyreden kronik bir rahatsızlıktır. Ancak yaşam alanlarında birtakım değişiklikler yapılarak göğüs ağrısı, öksürük ve nefes darlığı gibi astım semptomlarının önüne geçilebilir. Yatak odanızı astım rahatsızlığınıza yönelik nasıl dekore edebileceğinizi öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Astım Hastaları Nasıl Uyumalı?
Bir göğüs hastalığı olan astım, bazı kişilerde gece astımı olarak ortaya çıkabilir. Bu astım gece öksürüğü, nefes darlığı, hırıltılı soluma gibi normal astım ile ortak belirtiler gösterir fakat bu belirtiler gece ortaya çıktığı ve uyku kalitesini doğrudan etkilediği için gündüzleri uykusuzluk hissine ve konsantrasyon bozukluklarına neden olabilir.
Peki, astım gece terlemesi yapar mı? Astım rahatsızlığı özellikle baş ve boyun çevresinde gece terlemesine sebep olabilir. Bundan dolayı oda ısısı ve odanın nemi de kontrol altında tutulmalıdır. Bu sayede astım hastaları çok daha konforlu geceler geçirebilir.

Astım Hastalarının Yatak Odalarında Nelere Dikkat Edilmeli
Günün genellikle 8 saati uykuda ve dolayısıyla yatak odasında geçirilir. Astım rahatsızlığına sahip kişiler, günün üçte birini yatak odalarında geçirdiğini göz önünde bulundurmalı ve yatak odasında gerekli önlemleri almalı. Bunlardan bazıları şöyle sıralabilir:
- Yatak odası kumaş içeren mobilyalar yerine ahşap ürünler tercih edilebilir.
- Astım hastalarının uyuyacağı oda her gün havalandırılmalı ve mümkünse güneş alan, rutubetsiz bir oda olmalıdır.
- Astım hastalarının yatak odalarında tozu hapsedecek hiçbir ürüne yer verilmemeli, özellikle de pelüş oyuncaklar astım rahatsızlığına sahip çocukların yatak odasında bulundurulmamalıdır.
- Yatak, yastık, yorgan, halı seçimleri astım rahatsızlığı göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
- Oda sık sık havalandırılmalı, hayvan tüylerinden ve böceklerden arındırılmış olmalıdır.
- Böcekler astım krizini tetikleyebileceğinden dolayı ev içerisinde dönem dönem ilaçlama yapılabilir.
- Kolonya, parfüm, deodorant gibi astımı tetikleyebilecek kokulardan uzak durulmalıdır.
Astım Hastaları Nasıl Yastık Kullanmalı?
Astım hastaları ev tekstili ürünleri seçerken yün yastık, kuş tüyü yastık gibi seçenekleri tercih etmemeli, tercihlerini elyaf yastıklardan yana kullanmalıdır. Yastık kılıfları sık sık değiştirilmeli, mümkünse nevresim altına koruyucu kılıf kullanılmalı ya da doğrudan yıkanabilir kılıfa sahip yastıklar kullanılmalıdır. Yastık kılıfları 60 derecede yıkanarak temizlenmelidir.
Astım Hastaları Nasıl Yorgan Kullanmalı?
Astım hastaları yorgan seçiminde de tercihini tıpkı yastık tercihinde olduğu gibi elyaftan yana kullanmalı, battaniye gibi toz tutabilecek, ev akarlarını içinde barındırabilecek ürünlerden uzak durmalıdır. Astım ataklarının önüne geçebilmek için temizliğine özen gösterilmesi gereken bu ürünlerin yıkanabilir yapıda olması ve birkaç yıl içerisinde yenisiyle değiştirilmesi de önerilir.
Astım hastalığı yaşıyor ve yatak odanızda düzenleme yapmak istiyorsanız size uygun ürünleri Hibboux üzerinde görüntüleyebilirsiniz.