Uyku hem vücudunuzun hem de zihninizin dinlenmeye çekildiği, günün yorgunluğunu attığınız bir süreç. İnsanların ilk tercihi genellikle gece uyumak yönünde olsa da bir Akdeniz geleneği olan siesta ya da Çin’in ünlü bir saatlik uyku tatili gibi örneklerle yaygınlaşan gündüz uykusu da hayatınızda fark yaratabilir! Gelin, gündüz uykusunun avantajlarını ve dezavantajlarını hep birlikte inceleyelim!
Güç Veren Gündüz Uykularına Yakın Bakış
Sağlıklı bir yaşam için 7 ile 9 saat arasında uyku genel kabul görmüş bir ihtiyaç. 7 saatten az uyku fizyolojik yenilenme için yetersizken 9 saatten fazlası zihinsel dinlenmeyi engelleyebiliyor. Her insanın kendi tercihlerine göre oluşturduğu uyku takvimi ise iki farklı seçeneğe sahip; gece uyumak ve gündüz uyumak. Özellikle son yıllarda tüm dünyada popüler hale gelen ve “power nap” olarak adlandırılan kısa süreli gündüz uykularının pek çok avantajı olduğundan söz ediliyor. Türkçeye “güç uykusu” olarak çevrilebilen ve aslında şekerleme olarak da adlandırmanın mümkün olduğu gündüz uykuları, iş hayatında verimliliği artırmanın bir yolu olarak da kabul görüyor. Aristo’dan Albert Einstein’a, Leonardo da Vinci’den Salvador Dali’ye pek çok tarihi figürün de kısa süreli gündüz uykuları ile güç topladığına dair hikayeler mevcut.
Gündüz Uykularının Avantajları ve Dezavantajları
Gece uyuyamamak çağımızın en yaygın sorunlarından biri. Hızlı şehir hayatı, yoğun iş ve okul temposu, stres, aşırı kafein tüketimi, sağlıksız beslenme, sosyal medya kullanım alışkanlıkları gibi birçok farklı değişken uyku problemleriyle sonlanıyor. Gece uyumakta zorluk çekiyorsanız gece uyumayıp gündüz uyumak sizin için biçilmiş kaftan olabilir, yoğun bir programınız varsa gece çalışıp gündüz uyumak isteyebilirsiniz. Peki, düzenli hale getirilen gündüz uykusunun avantajları neler? İşte, gündüz uykularının faydaları:
- Gün içerisinde artan stres seviyesi ve kaygı bozukluğu gibi ruhsal problemleri azaltmaya yardımcı oluyor.
- Yüksek tansiyon, cilt problemleri, sindirim bozukluğu gibi fiziksel sorunların azalmasına katkı sağlayabiliyor.
- Gündelik çalışmalarda üretkenlik, problemler karşısında yaratıcılık gibi zihinsel yetenekleri artırdığı iddia ediliyor. Ayrıca gündüz uykusu uyuyanlar, odaklanmayı kolaylaştırdığı ve hafızayı güçlendirdiğine dair faydalarından da bahsediyor.
- Gündüz uykusunun fonksiyonel dinlenmeye yardımcı olarak vücudun salgıladığı hormonları dengelemesi de avantajlar arasında sayılıyor.
Peki, gündüz uykusunun dezavantajları neler? Mesela gündüz uyumak kilo aldırır mı? Araştırmalara göre gündüz uykusunun kilo aldırdığına dair bir veri yok. Harvard Medical’ın çalışmalarına göre gündüz uykusunun bilinen tek dezavantajı süresiyle ilgili, 30 – 60 dakika sürecek gündüz uykusu verimsiz olarak kabul ediliyor. Gündüz çok uyumak sağlık sorunlarına neden olabildiği gibi ruh halinizi de olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden gündüz uyumak istediğinizde alarm kurmayı ihmal etmeyin. İster gündüz ister gece, dinlendirici bir uyku için Hibboux’yu ziyaret ederek aradığınız ürünleri bulabilirsiniz.