Saatlerinizi Ayarlayın: En Verimli Uyku Saatleri

Verimli uyku saatleri herkes için farklı olabilir. Bazıları geç yatıp erken kalktığında, bazıları ise erken yatıp erken kalktığında kendini dinç hisseder. Ancak en verimli uyku saatlerinin bilimsel olarak bir karşılığı da var. Gelin, bu saatleri birlikte keşfedelim!

Verimli Uyku Neden Önemli?

Yatakta geçirdiğimiz saatlerden çok uyuduğumuz uykunun kalitesi aslında belirleyici olan. Verimli bir uyku konsantrasyonu ve yaratıcılığı artırmaya yardımcı olur. Stres seviyesini düzenler. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara yakalanma oranını düşürmeye yardımcı olabilir. Verimli uyku sırasında vücut hücreleri yenilenir ve vücut kendini tamir eder. Verimsiz bir uyku ise, ertesi gün yorgun hissettirmenin yanı sıra sağlık açısından da olumsuz durumlara sebep olabilir.

Günde Kaç Saat Uyumalıyız?

Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı bulunduğunuz yaş aralığına göre değişiyor. Herkes için aynı uyku süresi aynı etkiyi göstermiyor. Kimimiz daha uzun saatler uyumaya ihtiyaç duyarken kimilerimiz daha az uykuyla yetinebiliyoruz. Günlük rutinler, yorgunluk düzeyi, tükettiğimiz gıdalar ve stres de oldukça etkili faktörler arasında. Sözü işin uzmanlarına bırakalım ve sağlık açısından önerilen uyku saatine bakalım. İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’nin belirttiğine göre yetişkinler 7-9 saat, çocuklar 9-13 saat ve bebekler 12-17 saat uyumalı.

En Verimli Uyku Saatleri Bilimsel Olarak Hangi Saatlerdir?

Nöroloji Uzmanı Brandon Peters’ın çalışmalarına göre tıpkı kaç saat uyumanız gerektiği gibi, hangi saatler arasında uyumanız gerektiği de yaş ile ilgili. Uykunun en verimli saatleri şöyle sıralanmış:

  • Okul çağındaki çocuklar 20:00 – 21:00 arasında yatağa gitmeli
  • Gençler 21:00 – 22:00 aralığında uykuya geçmeli
  • Yetişkinler uykunun en verimli saatlerini yakalamak istiyorlarsa 22:00 – 23:00 arasında yatağa gitmeli

Tabii ki kişisel ihtiyaçlar ve günlük programlar değişiklik gösterebilir ancak en verimli uyku saatleri bilimsel olarak bu şekilde belirlendi.

Uykunun En Verimli Saatlerini Nasıl Değerlendirebiliriz?


En iyi uyku saatleri hakkında bilgi sahibi olduysanız sırada bunları günlük hayatınızda uygulamak var. Bir yetişkin olarak bilimsel olarak önerilen 22:00 – 23:00 saatleri arasında yatağa girmek elbette pek kolay değil. İşten çık, yemek ye, sevdiğin dizi ve filmleri izle, ailene vakit ayır ve bütün bunları akşam 22’den önce yapmış ol! Zorluğunu kabul etmekle beraber en verimli uyku saatlerini yatakta geçirdiğinizde ertesi gün daha dinç uyanacak, bir sonraki günden daha çok verim alacaksınız. Bu sayede belki iş yerinde daha az yorulacak, akşam eve daha enerjik dönecek ve tüm rutinlere keyifle vakit ayırabileceksiniz. Verimli uyku saatleri konusunda bir düzen oturtmak başlangıçta zor gibi görünse de aslında bu düzen zincirleme şekilde birbirine bağlı. Değişime bir noktadan başladıktan sonra gerisi çok kolay!

Uykunun en verimli saatlerini değerlendirmeye, uyku takviminizi düzenlemeye karar verdiyseniz şimdi işin içine biraz müzik katalım! Geceleri uykuya dalmanızı kolaylaştıracak Uykuya Hazırlık: Uyurken Dinlenebilecek Şarkılar yazımıza bakmadan geçmeyin. Müzik dolu bir odada, rahat bir yatakta, güzel melodiler eşliğinde verimli bir uyku dileriz!

Bir Cevap Yazın