Uyku, bedensel ve zihinsel sağlığımız için büyük bir öneme sahiptir. Yetişkin bir insanın zinde ve sağlıklı olması için günde ortalama 7-8 saat kaliteli uykuya ihtiyacı vardır. Uyku başlıca iki evreye ayrılır. Bunlar REM ve Non-REM evreleridir. Non-REM evresi de kendi içinde dört evreye ayrılır ancak kimi kaynaklarca üçüncü ve dördüncü evre tek bir evre adı altında incelenir. Gelin, sağlıklı bir zihin ve beden için olmazsa olmaz REM uykusu nedir, öğrenelim.
REM Uykusu Nedir?
Uykunun evrelerinden biri olan REM, İngilizce rapid eye movement (hızlı göz hareketi) kelimesinin kısaltmasıdır. REM evresi, basit bir anlatımla, uyku esnasında rüya görülen evre diyerek de açıklayabiliriz. REM evresi sırasında göz kapakları hızlı bir şekilde hareket eder. Kaslar geçici bir felç geçirir ve uykunun bu evresinde kişi pek hareket etmez. Beyin fonksiyonları, REM sırasında uyanıklık hali kadar aktiftir. Beyin REM evresinde uyanıkken ürettiği sinyalleri üretir. Bu nedenle de REM uykusu paradoksal uyku olarak da nitelendirilir. Bu evrede beyin çok enerji harcar, ve gün içinde önbelleğe alınmış olan bilgiler kaydedilir. REM sırasında beyin hücreleri kendini yeniler. Beynin birçok fonksiyonunun sağlığı da REM sırasında hücre yenilenmesiyle bağlantılıdır.
Rem Uykusu Evreleri Nelerdir?
Uyku evreleri ana olarak Non-REM ve REM evreleri olmak üzere iki evre ile sınıflandırılabilir. Non-REM evresi kendi içinde dört evreye ayrılır. Ancak kimi görüşler üçüncü ve dördüncü evrelerin üçüncü evre başlığı altında toplanması gerektiğini belirtir. REM uykusunun kendi içinde ayrılmış evreleri yoktur ve REM uykusu sayısı ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı çalışmalara göre REM uykusu ortalama 5-30 dakika arası sürer ve bir gecede ortalama beş defa tekrarlanır. Kimi çalışmalar REM evresine uykuya daldıktan 30-90 dakika sonra geçildiğini belirtir.
REM Uykusuna Nasıl GeÇERİZ?
REM uykusuna geçmeden önce Non-REM uykusu evresinden geçilmesi gerekir. Non-REM uykusu, en dinlendirici uykudur ve gittikçe derinleşir. REM uykusu, Non-REM uykusunun ardından gelir ve gece boyu Non-REM ve REM uykusu evreleri birbirini tekrar eder. REM, uyku süresinin yaklaşık %20-30’unu kapsar ve yeterince dinlenen bir beyin ve beden için REM uykusunun önemi çok büyüktür. Bu yüzden REM uykusuna nasıl geçilir, sağlıklı bir uyku için ne yapmak gerekir, bilmek isteyebilirsiniz. Sağlıklı bir REM uykusu için odanın iyi hava almış, karanlık ve sessiz olması gerekir. Yatmadan kısa süre önce önce yemek yememek ve alkol tüketmemek de faydalı olacaktır. REM uykusuna geçiş için önemli bir diğer faktör ise yatağın temiz, rahat ve uygun olmasıdır.
Siz de sağlıklı bir uyku için Hibboux Cloud Rem Yatak ile tanışın! Omurga yapınıza uygun, yatak hijyenini korumaya yardımcı yatağınızla sağlıklı bir uykuya merhaba diyebilirsiniz.