Bakımının kolay olması ve egzotik görünümleriyle kaktüsler, evlerimizin bir köşesinde estetik bir alan yaratıyor. Dilediğiniz alanda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin de birden fazla çeşidi mevcut. Peki kaktüs çeşitleri nelerdir ve kaktüs bakımı nasıl olmalıdır?
Kaktüs Çeşitleri Nelerdir?
Kaktüsler, pratik bakımı ve uzun süre dayanıklılık gösteren yapısının yanı sıra son derece estetik bir görünüme de sahip. Bilindiği kadarıyla binlerce çeşidi bulunan ve kaktüsgiller familyasına ait kaktüsler, dikenli yapılarına karşın yaşam alanlarımızı süslüyor. Göz zevkinize hitap eden kaktüs türünü seçerek sizler de kaktüs yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Evde bitki beslemek hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayarak içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Küçük Bir Not: Birbirleriyle karıştırılsalar da, tüm sukulentler kaktüs olarak sayılmıyor. Yaprakları suyla dolu olan sukulentler kaktüslerin aksine dikensiz bir yapıda.
Tavşan Kulağı Kaktüs (Opuntia Microdasys)
Görünümüyle tavşan kulağını andıran bu kaktüs türü, üzerinde çok sayıda ve ince ince dikenler barındırıyor. Dikenlerinin çok ince olması nedeniyle cildi kolayca tahriş edebiliyor. Ancak zehirli değil ve ev ortamında bakmaya müsait. Dilerseniz evinizin en güzel köşesine bu kaktüsü koyup büyüdükçe güzelleşmesini izleyebilirsiniz.
Dikenli Tel Kaktüsü (Acanthocereus Tetragonus)
Perili Köşk Kaktüsü olarak da bilinen Dikenli Tel Kaktüsü, dekoratif kaktüsler arasında en çok tercih edilenlerden biri. Dalları kolayca uzayan ve birbiriyle dolanabilen bu kaktüs türü çok sayıda diken barındırıyor.
Deve Dikeni Kaktüsü (Opuntia)
Yassı ve yuvarlak yüzeyiyle gözlere hitap eden Deve Dikeni Kaktüsü, dünyada yaygın olarak yetiştirilen kaktüslerden. Üstelik zaman zaman yenilebilir bitkiler üretme özelliğiyle de biliniyor.
Mammillaria Kaktüsü (Mamillaria)
Renkli çiçekler açabilen ve farklı farklı şekillerde büyüyen Mammillaria Kaktüsü, dekoratif açıdan en çok tercih edilen ve evinizde anında farklı bir atmosfer yaratan dayanıklı kaktüs çeşitleri arasında.
Mavi Sütun Kaktüs (Pilosocereus Pachycladus)
Geniş yaşam alanlarında tercih edebileceğiniz Mavi Sütun Kaktüs, ihtişamlı bir görünüme sahip. Özenle bakıldığında on metreye kadar uzayabilen bu kaktüs türü, maviye çalan açık yeşil rengiyle sıra dışı görünüyor.
Çıplak Kabuklu Kaktüs (Gymnocalycium)
Dikensiz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan Çıplak Kabuklu Kaktüs, ev ortamında yetiştirilmeye çok uygun ve oldukça minimal bir yapıda. Kaktüsleri çok seviyor ama dikenlerinden dolayı çekiniyorsanız çıplak kabuklu kaktüs sizin için ideal.
Beyaz Tüylü Kaktüs (Mammillaria Plumosa)
Adeta masal diyarından fırlamış gibi görünen Beyaz Tüylü Kaktüs, yumuşak ve tüy gibi beyaz dikenlerinin altında daha tehlikeli dikenler barındırıyor. Pembe, beyaz ve sarı renklerde çiçekler açan bu kaktüs aynı zamanda dayanıklılığı ve uzun ömrüyle de ön plana çıkıyor.
Kaktüs Nasıl Bakılır?
Evde kolayca yetiştirilebilen dekoratif kaktüs çeşitleri ve isimleri hakkında detaylıca bilgilendiniz. Peki kaktüs bakımı nasıl olmalı? Oldukça zahmetsiz, zaman dostu ve bakımı pratik olan kaktüslerin de belirli bakım koşulları var. Gelin kaktüs için en uygun bakım adımlarını birlikte inceleyelim.
1. Adım: Kaktüs Toprağı
Yaşam alanınızda yetiştirmeyi düşündüğünüz kaktüsler için drenajlı, yani fazla suyu dışarı atabilen bir toprak tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü çöllerde görmeye alışık olduğumuz kaktüsler, çok fazla su istemiyor.
Öte yandan, kaktüsler bu toprağın belirli aralıklarla değiştirilmesine de ihtiyaç duyuyor. Yılda yalnızca bir kere gerçekleştirebileceğiniz bu aşamada, toprağın dibine çakıl taşları koyduğunuz takdirde kaktüsün köklerini fazla sudan koruyabilirsiniz.
Kaktüs toprağının gevşek yapıda ve sıkıştırılmamış olması şart. Böylece kaktüs köklerinin daha rahat büyümesine olanak sağlamış olursunuz. Ek olarak, gübreleme aşamasında vitaminlerden faydalanmanız, yetiştirdiğiniz kaktüsün daha uzun ömürlü ve daha dayanıklı olmasına yardımcı oluyor.
2. Adım: Kaktüs Saksısı
Sağlıklı ve dayanıklı gelişim süreci için kaktüsler uygun bir saksıya da ihtiyaç duyuyor. Suyun köklerde birikmesini engelleyen, tabanı delikli saksılar kaktüsleriniz için uygun. Öte yandan kaktüs boyutuyla orantılı bir saksı seçmeniz de şart.
Kaktüs bakımında çoğunlukla terracotta saksı tercihi yapılıyor. Terracotta yani toprak saksılar nefes alma özelliğine sahip olduğu için toprağın daha çabuk kurumasını sağlıyor. Ancak tercihinize göre plastik veya seramik saksılar da kullanabilirsiniz.
3. Adım: Kaktüs Sulama
Kaktüs sulamadan önce toprağın yüzeyinin kuru olmasına dikkat edin. Sadece yüzeyi değil, dibinin de kuru olması gerekiyor. Bunu test edebilmek için bir kürdandan yardım alabilirsiniz. Toprağın her yeri kuruysa, kaktüsünüzü gönül rahatlığıyla sulayabilirsiniz.
Yaz mevsiminde 3 haftada veya ayda bir, kış mevsiminde ise 6 haftada bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Fakat sulama esnasında, suyun köklere ulaşmamasına dikkat edin. Yalnızca toprağı sulayın.
4. Adım: Kaktüsün Konumu
Kaktüs bir çöl bitkisi olduğu için, doğal olarak güneşli bir ortama ihtiyaç duyacaktır. Yetiştirdiğiniz kaktüsü güneş gören ve hava alabilen bir alana koyabilirsiniz. Belirli aralıklarla kaktüsün bulunduğu saksıyı kendi etrafında çevirerek her yönden güneş almasını sağlayın. Kaktüs çeşitlerine göre dikkat etmeniz gerekenler de bazen değişebiliyor. Örneğin; tropikal bir kaktüse sahipseniz güneşin doğrudan yansıdığı alanlar yerine gölgeli ve daha nemli bir bölge tercih etmelisiniz.
5. Adım: Kaktüs Çoğaltma
Kaktüs çoğaltmak için bahar aylarını beklemeniz daha doğru olacaktır. Kaktüsün türüne göre çoğaltmak için yapmanız gerekenler ise değişkenlik göstermekte. Örneğin; yuvarlak veya sütun şeklindeki kaktüsleri gövdelerinden düz bir şekilde ikiye ayırmanız gerekiyor. Bir hafta beklettikten sonra toprağa ekebilirsiniz.
Öte yandan bir de yavrulayan kaktüs türleri mevcut. Bu türlerin çoğaltılması ise çok daha kolay. Yavru kaktüsü ona zarar vermeden koparmanız ve 1 hafta sonra toprağa ekmeniz yeterli olacaktır.
Bonus İpuçları:
- Çiçekli kaktüslerin en verimli zamanları ilkbahar ve yaz aylarına tekabül ediyor. Bu aylarda sabırla bekleyerek kaktüsünüzün çiçek açtığına şahit olabilirsiniz.
- “Unlu bit” olarak adlandırılan ve kaktüsünüze zarar veren türlerere dikkat etmelisiniz. Kaktüsünüzün gövdesinde veya yapraklarında beyaz ve yapışkan formda bir görünümle karşılaşırsanız unlu bite karşı ilaçlar edinmeniz gerekebilir.
- Kaktüs sularken musluk suyu yerine içilebilir su kullanmanız daha faydalı olacaktır. Musluk suyu klorlu olduğu için bitkinizin kısa sürede ölmesine sebep olabilir.